Hanya Penyelesaian Politik Boleh Membawa Keamanan Kepada Syria

 


Geir Pedersen, utusan khas PBB untuk Syria, berkata pada hari Selasa bahawa hanya penyelesaian politik boleh membawa keamanan kepada negara itu.

"Penyelesaian politik ini adalah satu-satunya jalan menuju keamanan yang mampan," kata Pedersen kepada Majlis Keselamatan PBB, bercakap dari bandar Geneva di Switzerland melalui pautan video.

Utusan itu merayu agar majlis itu menyokong usahanya untuk mendekatkan parti kepada penyelesaian politik yang dirundingkan untuk menamatkan konflik selama 11 tahun di Syria.

Pedersen melaporkan mengenai "tempoh sibuk penglibatan diplomatik" baru-baru ini dengan pihak berkepentingan utama Syria dan antarabangsa, termasuk berkaitan dengan mesyuarat Jawatankuasa Perlembagaan yang terhenti di Geneva.

"Malangnya, kita masih jauh daripada matlamat ini pada masa ini, dan terdapat realiti diplomatik dan asas yang mencabar yang menyukarkan memajukan ke arah penyelesaian menyeluruh. Tetapi status quo tidak boleh diterima dan ada jalan ke hadapan," katanya.

Setakat ini, proses politik belum sampai kepada rakyat Syria, dan konflik kekal "sangat aktif" di seluruh negara, kata Pedersen.

Menyenaraikan contoh, beliau berkata kumpulan pengganas ISIL kekal sebagai ancaman serius. Salah satu simpanan senjata terbesar sejak kejatuhannya baru-baru ini ditemui di timur laut, menekankan keupayaan berterusan pemberontak untuk melakukan serangan.

Terdapat juga laporan mengenai serangan udara pro-kerajaan di barat laut Syria, di mana tiada satu pun dilaporkan dalam masa yang lama.

Sementara itu, di timur laut, serangan dron, tembakan bersama dan konfrontasi telah dilaporkan antara Pasukan Demokratik Syria di satu pihak, dan Türkiye dan kumpulan pembangkang bersenjata di pihak yang lain.

Utusan itu berkata beliau mendesak semua pihak berkepentingan "untuk melibatkan diri dalam langkah membina keyakinan langkah demi langkah" ke arah memajukan Resolusi 2254, yang diterima pakai oleh Majlis Keselamatan pada 2015 dan menggariskan peta jalan bagi proses damai di Syria.

"Pihak berkepentingan utama Syria dan antarabangsa perlu membina semula keyakinan mereka bahawa kerjasama ke atas Syria adalah mungkin, bahawa pihak lain bersedia dan mampu menyampaikannya, dan bahawa Syria boleh disekat daripada konflik lain. Keyakinan itu hanya boleh dibina melalui tindakan konkrit, "tegasnya.

Setakat ini, beberapa negara telah mengenal pasti "kawasan konkrit untuk langkah yang berpotensi," tetapi perbincangan perlu diteruskan, katanya.

Utusan itu juga meneruskan kerjanya untuk membuka sekatan yang menyelubungi penubuhan semula Jawatankuasa Perlembagaan Syria, yang terdiri daripada wakil daripada kerajaan, pembangkang dan masyarakat sivil.

Majlis Keselamatan juga mendengar bagaimana masyarakat di Syria bergelut untuk terus hidup di tengah-tengah krisis keselamatan, kesihatan awam dan ekonomi yang semakin meningkat.

Reena Ghelani, seorang pengarah di pejabat hal ehwal kemanusiaan PBB, OCHA, memberikan maklumat terkini mengenai wabak taun di Syria.

Lebih 20,000 kes yang disyaki penyakit bawaan air telah disahkan setakat ini, dan sekurang-kurangnya 80 orang telah meninggal dunia. "Ini adalah tragedi, tetapi ia tidak sepatutnya mengejutkan," katanya.

Wabak ini ditambah lagi dengan faktor-faktor seperti hujan yang lemah di banyak lokasi, keadaan seperti kemarau yang teruk, dan infrastruktur air yang rosak.

PBB dan rakan kongsi telah membunyikan amaran mengenai krisis air di utara Syria sekurang-kurangnya sejak setahun lalu, kata Ghelani, sambil menambah bahawa krisis itu mungkin menjadi lebih teruk dengan peningkatan kebarangkalian untuk kerpasan di bawah normal dan suhu di atas normal. .

PBB mempunyai rancangan tiga bulan untuk bertindak balas terhadap wabak itu, dan meminta 34.4 juta dolar A.S. untuk membantu 162,000 dengan perkhidmatan kesihatan, dan 5 juta dengan bantuan air, sanitasi dan kebersihan


Ulasan