Islam Hadhari Lahir Dari Pemimpin JahilKuala Terengganu - Ketua Dewan Ulama PAS Pusat, Dato’ Ustaz Muhamed Daud Iraqi berkata tindakan mengubah Islam sebagaimana yang dinyatakan dalam al-Quran kepada Islam Hadhari adalah tindakan yang lahir dari pemimpin yang jahil.

”Serupa (sebagaimana) umat Islam hari ini pimpinan kebanyakkan tidak terdiri dari bukan ulama’, hatta Islam sendiri itu dia ubah (kepada) Islam Hadhari,
”sedangkan Islam itu Allah bawa turun dalam al-Quran, Allah kata “Aku Redha Islam sebagai ugama”,

“tiba-tiba dia ubah (menjadi) Islam Hadhari, kerana apa? Kerana dia jahil,”kata beliau yang ditemui selepas Konvensyen Kebajikan PAS Negeri Terengganu, di Markaz Tarbiyyah PAS Kuala Ibai baru-baru ini.

Menurutnya pemerintahan kerajaan Islam dahulu menjadi maju kerana umat Islam ketika itu dipimpin oleh ulama’, namun kini umat Islam menjadi lemah kerana dipimpin oleh orang jahil, umat Islam menjadi lemah.


Beliau berkata demikian ketika mengulas pendapat sesetengah pihak yang mengatakan bahawa kepimpinan ulama’ sudah tidak relevan lagi buat zaman ini.


Beliau mengambil contoh Negara Iran yang menjadi sebuah Negara Islam yang maju sekarang ini kerana dipimpin oleh ulama’.

Iran sekarang ini boleh naik (maju) kerana kepimpinan dia ulama’ ataupun sekurang-kurangnya dia pimpinan dibawah arahan ulama’,

“ulama’ yang mentaujihkan, ulama’ yang mengarahkan, ulama’ yang menentukan dasar,”katanya yang merujuk Presiden Ahmadinejad sebagai pentabir negara, dibimbing dibawah majlis ulama’.


Justeru menurutnya, Malaysia perlu mengambil contoh tersebut dan mengambil kepimpinan ulama’ sebagai pimpinan yang paling atas, dengan sokongan golongan profesional lain.

“Profesional kita tak boleh tolak, nak buat bangunan kena profesional, nak buat (bangunkan) ekonomi kena profesional,”
”katalah nak buat bank, orang profesional nak buat bank (Islam) dia tak tahu, yang mana (satu) riba, yang mana tak riba, ulama’ yang akan menentukan,”jelasnya

MBKT Promosi Seks Bebas?

Kuala Terengganu – Sekali imbas pandangan, mungkin tiada apa-apa kerana tidak perasan, namun sekiranya di amati betul-betul, ternyata ia adalah gambar seorang lelaki sedang memeluk dua orang perempuan seksi.

Apa pun tujuan Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT) memaparkan iklan kecil itu berbanding papan tanda raksaksa promosi komersial dan propaganda politik, mungkin tidak sampai kepada matlamatnya.

Malahan, sekiranya usaha itu adalah untuk mencegah ‘amalan seks bebas’, sebaliknya akan menjadi penyumbang kepada aktiviti menyeleweng, oleh kerana gambar tersebut tidak membawa apa-apa ‘kegerunan’ langsung.

Usaha MBKT tersebut adalah umpama ‘melepaskan batuk ditangga’, supaya jangan dikata tidak ada, walaupun hanya diletakkan sekecil itu dan ditempat yang agak tersorok.

Pihak Jabatan Hal Ehwal Agama Negeri Terengganu (JHEAT) sepatutnya lebih bertanggungjawab dalam soal membanteras mungkar aktiviti seks diluar perkahwinan, samada yang bebas atau yang tidak bebas.

Peningkatan aktiviti tersebut kebelakangan ini amat mengejutkan dimana yang terakhir seorang remaja telah menjadi pembunuh psiko, sanggup merendam bayi yang baru dilahirkannya akibat hubungan luar nikah.

Justeru adalah wajar sekiranya kempen besar-besaran diadakan bagi membendung kegiatan haram tersebut kerana kebanyakkannya melibatkan orang melayu yang berugama Islam.

Ditambah dengan perkembangan terbaru dimana lebih dari lima video klip aksi panas pelajar sekolah yang didedahkan oleh akhbar media perdana, sedang beredar dipasaran.

Menurut rekod, Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) mendaftarkan 70,430 anak luar nikah bagi tempoh lima tahun iaitu daripada 1999 hingga 2003.

Statistik pendaftaran kelahiran anak luar nikah mengikut negeri bagi tahun 1999 hingga 2003 mencatatkan bilangan besar 70,430 orang dengan Selangor seramai 12,836 orang, diikuti Perak (9,788), Kuala Lumpur (9,439), Johor (8,920), Sabah (8,435), Negeri Sembilan (4,108), Pahang (3,677), Kedah (3,496), Pulau Pinang (3,412), Melaka (2,707), Kelantan (1,730), Perlis (691), Sarawak (617) dan Terengganu 574 orang.


Walaupun bilangan bagi tempoh tersebut adalah kecil untuk negeri Terengganu, namun ia adalah agak membimbangkan kerana seramai berdasarkan jumlah tersebut seramai 115 orang anak luar nikah yang dilahirkan setiap tahun.

Secara perinciannya dalam tempoh tersebut, seramai sekurang-kurangnya 10 pasangan telah melakukan zina/ rogol/ hubungan luar nikah pada setiap bulan.

Kes rogol pula semakin meningkat. Seramai 84 orang yang terlibat dengan jenayah rogol pada 2005, meningkat 47.6% kepada 124 orang pada 2006.

Bacaan Berkaitan :

Rakyat Terengganu Tidak Selamat – Peningkatan Jenayah Membimbangkan

Enam Kes Rogol Bawah Umur Sepanjang Bulan Jun
Apakah Jadahnya … dalam tandas lelaki !
Kak Siti Berdendang, Remaja Ambil Peluang
Aksi Panas di Siang Hari, Semakin Berani – Pejabat Agama Tak Peduli ?

Ulasan