Kita Masuk Peperangan Untuk Kemenangan – Dato ‘ Wan Mutalib.

Kuala Terengganu – Objektif PAS masuk dan bertanding dalam pilihanraya kecil Kuala Terengganu, dengan penuh persediaan dan dengan penuh harapan untuk kemenangan.


“Kita nak pergi perang ni, kita mestilah bertekad kita akan mencapai kemenangan kalau tidak kita tidak masuk perang,”kata Pengerusi Jawatankuasa Negeri PAS bagi Pilihanraya Kecil Parlimen Kuala Terengganu dalam sidang media dekat sini semalam.

Menurtnya PAS Terengganu telah menggerakkan seluruh ahli-ahlinya dan telah mempersiapkan semua jentera.

Beliau berkata semua jentera di peringkat negeri, di peringkat Kawasan, DUN dan UPU, telah ditubuhkan dan telah pun bermesyuarat mengikut tugas dan fungsi masing-masing.


Katanya PAS Terengganu akan melancarkan jentera pilihanraya ersebut dengan rasminya pada 11hb Disember yang akan datang.

“Sehingga hari ini semangat ahli-ahli adalah tingi dan belum ada halangan-halangan, InsyaAllah kita akan membuat pelancaran jentera pilihanraya pada 11 hb Disember akan datang dan disini kita akan jadikan markaz besar pilihanraya,”unar beliau.


Sehubungan dengan itu, beliau berkata terdapat sedikit perbezaan kaedah berkempen dalam piliharaya kecil Kuala Terengganu kerana kerana adalah kerana kawasan yang kecil berbanding pilihanraya umum,

Katanya PAS meletakkan PRK Kuala Terengganu sebagai penanda aras (benchmark) samada ianya akan membawa kepada perubahan politik yang berbeza atau sebaliknya berbanding PRU 12.


“Pilihanraya kecil ini akan menjadi ‘benchmark’ (penanda aras) kepada kita, dalam (PRU lalu) lanskap politik (political landscape) berubah,

“dan (tetapi) Terengganu tidak bersama-sama dengan Tsunami politik pantai barat jadi mungkin sekarang ini mungkin berbeza,”katanya

Pemuda PAS – Calon Muda Tempatan Berkelulusan PhD

Kuala Terengganu –Dewan Pemuda Pas Terengganu semalam sepakat dan begitu komited untuk mengetengahkan calon mewakili golongan muda yang juga anak tempatan bagi bertanding dalam pilihan raya kecil kerusi Parlimen Kuala Terengganu tidak lama lagi.

Ketuanya, Azman Shapawi Abdul Rani berkata, pihaknya kini mempunyai calon tersebut yang dilihat mempunyai kredibiliti tersendiri dalam memikul tugas dan tanggungjawab yang bakal diserahkan.

“Buat masa ini kita tidak boleh mendedahkan maklumat berhubung calon tersebut. Kita tunggu keputusan yang bakal dibuat dalam mesyuarat Pas Pusat nanti. Presiden pun masih berada di Mekah. Kita tunggulah.

“Calon terbabit adalah berkelulusan doktor falsafah (PhD) dan telah dikurniakan Profesor Madya dalam bidang yang diceburi.

“Beliau juga berasal dari negeri ini. Kita berharap Pas Pusat mempertimbangkan calon muda dari negeri ini yang tidak pernah bertanding sebelum ini,” katanya Akhbar Sinar Harian

Beliau berkata demi-kian ketika diminta mengulas kenyataan Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang masih ingin melihat Naib Presiden Pas, Mohammad Sabu bertanding mewakili parti tersebut pada pilihan raya kecil yang bakal diadakan itu.

Mengulas lanjut, Azman Shapawi berkata, kenyataan yang dikeluarkan oleh Nik Aziz adalah bersifat peribadi, tetapi calon yang dikemukakan Dewan Pemuda Pas negeri adalah melalui keputusan bersama.

Menurut beliau, sekiranya kepimpinan Pas Pusat tidak menerima calon yang dikemukakan itu, Dewan Pemuda bagaimanapun tetap akan mengarahkan seluruh jentera untuk memastikan calon yang bertanding di Parlimen Kuala Terengganu akan mencapai kemenangan.

“Kita tetap menerima calon yang bakal diputuskan oleh pucuk pimpinan parti, tetapi apa yang kita harapkan adalah cadangan kita diterima, iaitu calon daripada golo-ngan muda dari negeri ini. Apa yang penting sokongan itu selaras dengan semangat kerjasama yang kukuh antara Pas bersama pakatan pembangkang.

“Sebelum ini pun kita telah memberi kerjasama yang baik. Pada pilihan raya kecil ini sekali lagi kita akan turun padang

Beliau berkata, Pas akan berusaha merampas kembali kerusi Parlimen Kuala Terengganu dan tidak akan memberi kemenangan percuma kepada calon BN.
menggerakkan jentera bagi memastikan kerusi Parlimen ini bakal menjadi milik Pas,” katanya.

.


Ulasan