UMNO/BN Punca Perbalahan Antara Kaum


Kuala Terengganu – PAS Terengganu akan melancarkan secara rasminya penubuhan jentera pilihanraya PAS bagi Pilihanraya Kecil P.036 Parliman Kuala Terengganu pada 11hb Disember ini. (Gambar - pimpinan Pakatan Rakyat, setiap parti gabungan adalah parti pelbagai kaum)

Pengerusi Jawatankuasa PAS Terengganu bagi Jentera Pilihanraya Parlimen Kuala Terengganu, Dato’ Wan Abdul Mautablib Embong berkata jentera pilihanraya PAS Terengganu diseluruh peringkat telah pun siap ditubuh dan digerakkan.

“Di peringkat Kawasan, DUN dan UPU, semuanya telah ditubuhkan dan mereka telah pun bermesyuarat mengikut tugas dan fungsi masing-masing,


Sehingga hari ini semangat ahli-ahli adalah tingi dan belum ada halangan-halangan, InsyaAllah kita akan membuat pelancaran jentera pilihanraya pada 11 hb Disember akan datang,”kata beliau yang turut memberitahu Markaz PAS Kuala Terengganu di Kuala Ibai akan dijadikan sebagai Markaz Besar Pilihanraya Kecil P.036.


Beliau berkata pilihanraya kecil Parlimen Kuala Terengganu adalah pilihanraya yang agak terbuka kerana ianya adalah pemilihan wakil parlimen bukannya wakil untuk Dewan Undangan Negeri.

“Kita akan terus mendekati pengundi-pengundi bukan melayu daalm pilihanraya kecil ini kerana ia adalah kerusi parlimen berbeza dengan pilihanraya dulu (pilihanraya umum) dimana DUN Bandar itu orang-orang cina merasakan mereka perlu satu wakil dari etnik mereka tapi sekarang ini kita rasa ianya lebih bebas,” ujar beliau.

Kemenangan PAS bagi pilihanraya kecil Parlimen Kuala Terengganu menurut beliau adalah amat penting bagi membawa suara negeri dan apakah kekurangan-kekurangannya yang dibuat atau dilakukan oleh kerajaan pusat keatas negeri.

Beliau menyebut antara pengkhianatan kerajaan UMNO/BN Pusat kepada kerajaan dan rakyat negeri Terengganu adalah pengkhianatan kepada sistem demokrasi berparlimen, kemiskinan dan infrastruktur yang ketinggalan.

“Bila kita menang pada tahun 1999 dia rampas hasil minyak kita ini satu paling tidak demokratik (very undemocratic) ini kita kena sampaikan lagi di parlimen,

”kemudiannya yang kedua, kemiskinan yang berterusan walaupun kita mendapat hasil banyak tapi rakyat Terengganu masih lagi termiskin kedua di Malaysia, tidak ada sebab (no reason), ini kita kena sampaikan kepada parlimen secara positif


”Yang ketiganya kemudahan-kemudahan infrastruktur di negeri Terengganu sendiri, maknanya penumpuan (hendaklah dibuat) bukannya kepada mega projek yang tidak memberi keuntungan dan manafaat kepada rakyat secara langsung seperti Monsoon Cup dan Taman Tamadun Islam,”katanya selepas mesyuarat Perhubungan Negeri Terengganu di Kuala Ibai, baru-baru ini.

Beliau juga kesal kerana apa yang dapat dilihat sekarang ini ialah infrastruktur dalam bandar dan sekitar pinggir bandar yang masih lagi terlalu jauh kebelakang.

”bila hujan lebat sikit, sudah ada banjir (ditempat ) yang tidak sepatutnya banjir. Ini adalah kegagalan-kegagalan dan kealpaan yang dilakukan oleh Barisan Nasional (BN), dan ini antara isu-isu yang besar yang kita akan kemukakan kepada rakyat (dalam pilihanraya kecil ini),”tambah beliau.

Menjawab persoalan isu negara Islam yang sering di eksploitasi oleh UMNO/BN setiap kali pilihanraya, beliau berkata sebenarnya tidak ada apa salahnya dan yang tidak kena dengan Islam dan Negara Islam.

”Negara Islam sebagai maksud nya adalah baik (as it is per say it is alright), tetapi ia masih dilihat dan telah dimanipulasi (but it is still read and it is still manipulated),

”dikatakan Negara Islam itu akan mencengkam akan merosakkan bukan Islam sedang Islam tidak ada ajaran begitu,


”kalau tidak, takkan semua seluruh Afrika dan sekarang ini Michael Jackson pun masuk Islam, walaupun dia seorang selibriti yang terkenal (even celebrity and that stage) melihat bahawa kebenaran datang dari islam dan kita harap keseluruhan ini akan pergi kepada setiap individu,”

Beliau berkata apa yang nyata di lihat sekarang adalah kegagalan di Malaysia kita sekarang ini adalah kerana ditimpa dengan konflik dan pertelingkahan dan perbalahan antara kelompok bangsa (communal racial clashes) yang berlaku sekarang ini adalah dilakukan oleh UMNO dan BN.

”Tengok kenyataan Chua Soi Lek, apa yang dia katakan, mereka adalah dari kerajaan yang memerintah (they are from the government), dia (Chua) pernah menjadi menteri kabinet ( he was in the government), macamana bila dia tak dapat jawatan dia luahkan perkataan begitu, maknanya bomb jangka (perbalahan kaum) (adalah timbul) dari kalangan BN dan bukannya dari luar BN (time-bomb is within the BN not outside the BN)

Ulasan