Situasi tidak stabil, sukar laksana hudud – Presiden PASSHAH ALAM: Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang mengakui sukar untuk melaksanakan undang-undang hudud dan qisas di negara ini kerana ia hanya boleh dilakukan jika rakyat negara ini berada dalam keadaan yang stabil.

Malah, beliau juga mengakui bahawa bukan mudah untuk melaksanakan hukum hudud memandangkan negara dan rakyat berhadapan dengan pelbagai masalah.

Kata Ustaz Abdul Hadi, situasi ekonomi semasa dan pengangguran di kalangan rakyat negara ini menghalang hudud daripada dilaksanakan.

Ditanya sama ada PAS akan membawa usul mengenai pelaksanaan hukum Hudud di Parlimen untuk dibahaskan, beliau yang juga anggota Dewan Rakyat berkata, belum tiba masanya untuk berbuat demikian.

"Masalah pengangguran masih ada lagi dan untuk laksanakan hukum ini kedudukan rakyat Malaysia mesti stabil contohnya daripada segi pendidikan, kehidupan, dan hubungan keluarga juga kena dijaga," katanya.

Katanya, kebimbangan yang dilahirkan oleh segelintir rakyat negara ini sama seperti mentaliti kampung ketika era 1950-an.
Mentaliti kampung tahun 1950-an menyaksikan orang ramai khuatir untuk ke hospital kerana mereka bimbang sebaik sahaja melangkah ke hospital, mereka akan dibedah.

Terdahulu beliau merasmikan kempen 'Jom Sertai Pas' di Dataran Shah Alam di sini hari ini lapr akhbar mStar

Kata beliau, masyarakat bukan Islam tidak seharusnya berasa bimbang jika hukum hudud dilaksanakan di negara ini kerana pelaksanaannya hanya melibatkan kalangan yang beragama Islam.

Beliau berkata, golongan bukan Islam sebaliknya boleh memilih undang-undang yang mereka mahu seperti yang telah tertulis dalam Undang-undang Kanun Jenayah Syariah Kelantan dan Terengganu.

"PAS tak perlu terangkan (tentang hukum Hudud) kerana undang-undang ini tiada kena mengena dengan orang bukan Islam.

"Pada kita, tidak timbul lagi soal hudud kerana ia telah diluluskan di DUN (Dewan Undangan Negeri) Kelantan sejak tahun 90-an lagi dan di Terengganu pula telah diwartakan," katanya.


Pilihan raya adalah ‘perang’ demokrasi

Kuala Nerus - Pilihan raya di negara ini adalah umpama ‘perang’ secara kaedah demokrasi yang boleh diterima oleh jemaah dan syariat Islam.

Parti Islam Se-Malaysia (PAS) merupakan antara gerakan Islam yang tertua menyertai proses demokrasi melalui pilihan raya meski pun masih banayak kekurangan dan kepincangannya.

Parti Islam Se-Malaysia (PAS) merupakan antara gerakan Islam yang tertua menyertai proses demokrasi melalui pilihan raya meski pun masih banayak kekurangan dan kepincangannya.

Timbalan Ketua Dewan Pemuda PAS Negeri Terengganu, Ustaz Ariffin Deraman berkata demikian pada Majlis Penutup Kursus Perguruan Pasti Negeri Terengganu Peringkat Asas dan Sijil 2008, di Maahad Tahfiz Wal-Tarbiyyah Darul Iman (MTT), Tok Jiring, dekat sini, hari ini.

Katanya, PAS menyertai pilihan raya adalah ‘perang’ secara aman melalui sistem demokrasi yang dibenarkan oleh syariat Islam.

“Kita (PAS) masuk pilihan raya ini macam masuk ‘perang’ tetapi secara aman dan melalui system demokrasi yang dibenarkan dalam Islam.

“Jika kita (PAS) menang, kita (PAS) boleh memerintah negeri dan negara untuk melaksanakan syariat dan mendaulatkan Islam,” jelasnya.

Menurutnya, PAS antara gerakan Islam yang paling lama menyertai pilihan raya di dunia dan berjaya memerintah negeri.

Beliau menjelaskan, sistem demokrasi yang diamalkan di negara ini masih banyak kepincangan yang berlaku dan perlu diperbaiki sebelum rakyat menolaknya.

Justeru itu, katanya PAS tetap akan menyertai Pilihan Raya Kecil (PRK) P.36 Kuala Terengganu yang akan diadakan pada 17 Januari depan meski pun berhadapan dengan demokrasi yang ‘tempang’.

Ulasan