02 Mac 2017

Mahkamah Mesir Jatuhkan Hukuman Keatas Anak Al-Qaradawi

Mahkamah Mesir pada Selasa telah menjatuhkan hukuman penjara kepada tiga orang, termasuk anak lelaki ulama Islam yang terkenal Yusuf al-Qaradawi, selama lima tahun kerana didakwa menyebarkan berita palsu, menurut sumber kehakiman tempatan.

Mahkamah berkata Abdul-Rahman al-Qaradawi dan dua lagi defendan didapati bersalah menyebarkan berita palsu yang memudaratkan keselamatan negara, kata sumber itu yang enggan dikenali kerana sekatan bercakap kepada media.

Mereka juga diarahkan membayar denda $ 30 setiap satu.

Keputusan semalam masih tertakluk kepada rayuan.

Anak Sheikh al-Qaradawi yang sebelum ini dikenakan hukuman penjara 3 tahun atas tuduhan yang sama, menyebarkan berita palsu.

Beliau juga dicari oleh pihak berkuasa untuk dibicarakan atas tuduhan menyinggung badan kehakiman, di mana bekas Presiden Mohamed Morsi dan 23 yang lain sedang dibicarakan.


Pihak berkuasa Mesir telah melancarkan tindakan keras keras ke atas penyokong Morsi dan kumpulan Muslim Brotherhood berikutan rampasan kuasa 2013, membunuh beratus-ratus dan menghantar beribu-ribu di penjara.

Tiada ulasan:

EC’s Redelineation Report Incomplete, Should Not Have Been Tabled

The Election Commission’s (EC) report on the redrawing of electoral boundaries is incomplete and should not have been tabled in Parliame...