Yaman Kekal Sebagai 'Krisis Kemanusiaan Terburuk'


Yaman kekal sebagai lokasi krisis kemanusiaan terburuk di dunia dengan hampir 80 peratus atau lebih daripada 24 juta rakyatnya memerlukan bantuan dan perlindungan kemanusiaan dan lebih daripada 13 juta orang dalam bahaya mati kelaparan, kata pejabat kemanusiaan PBB pada hari Isnin. 


Pegawai maklumat awam di pejabat Hal Ehwal Kemanusiaan PBB, anessa Huguenin, dalam wawancara dengan Anadolu Agency memetik tinjauan baru yang menunjukkan bahawa 16.500 orang hidup dalam keadaan seperti kelaparan, angka yang dijangka hampir tiga kali lipat pada bulan Jun 2021.

"Secara keseluruhan, 13.5 juta orang di Yaman saat ini berisiko mati kelaparan atau berjuang untuk mendapatkan makanan yang cukup untuk memberi makan keluarga mereka di tengah konflik yang sedang berlangsung," kata Huguenin, mengutip tinjauan oleh Integrated Food Security Phase Classification (IPC).

Tinjauan itu, yang dikeluarkan oleh agensi makanan PBB (FAO), mengatakan bahawa pada bulan Jun 2021, jumlah ini mungkin telah meningkat sebanyak 3 juta, yang bermaksud bahawa lebih daripada separuh negara mungkin hidup dalam keadaan lapar.

"Mencegah kebuluran adalah prioriti utama sekarang. Setiap orang mesti melakukan segala yang mereka mampu untuk mengelakkan kebuluran daripada berlaku," kata Huguenin.

"Kami sudah tahu bagaimana menghentikan kebuluran di Yaman kerana kami melakukannya dua tahun lalu ketika dunia memilih untuk membantu."

Beliau mengatakan bahawa menyelamatkan jutaan nyawa, termasuk puluhan ribu kanak-kanak dengan kekurangan zat makanan.

"COVID-19 adalah beban tambahan pada sistem kesihatan yang rapuh, di mana hanya 50% kemudahan berfungsi," kata Huguenin.

"Ini telah mendorong penduduk untuk tidak mendapatkan rawatan untuk penyakit dan keadaan lain yang mematikan."

Pejabat kemanusiaan mengatakan bahawa pada akhirnya, menyelesaikan krisis di Yaman memerlukan penyelesaian politik.

"Ia juga memerlukan dukungan yang dapat diandalkan untuk ekonomi Yaman yang hancur. Sementara itu, berjuta-juta orang memerlukan bantuan kemanusiaan untuk bertahan," kata Huguenin.

Beliau memperhatikan kata-kata ketua kemanusiaan PBB Mark Lowcock semasa memberi taklimat kepada Majlis Keselamatan di New York pada 11 November.

"Gencatan senjata di seluruh negara, seperti yang telah lama kita anjurkan, akan membantu melindungi orang awam," katanya.

"Ini juga akan membantu menghentikan kemerosotan ke arah kebuluran, kerana data mengesahkan kelaparan terburuk adalah di daerah yang dilanda konflik."

Yaman dilanda keganasan dan kekacauan sejak 2014, ketika pemberontak Houthi yang berpihak pada Iran menguasai banyak negara, termasuk ibu kota Sana'a.

Krisis meningkat pada tahun 2015 ketika gabungan yang dipimpin Arab Saudi melancarkan kempen udara yang menghancurkan yang bertujuan untuk mengembalikan keuntungan wilayah Houthi.

Menurut Pejabat PBB untuk Penyelarasan Hal Ehwal Kemanusiaan, konflik di Yaman setakat ini meragut nyawa 233,000 orang.

Pada 30 Disember tahun lalu, sekurang-kurangnya 22 orang terbunuh dalam tiga letupan yang menggegarkan lapangan terbang di bandar pelabuhan selatan Yaman, Aden sejurus anggota kerajaan yang baru dibentuk tiba di ibu kota sementara.

Sekurang-kurangnya 50 yang lain cedera dalam serangan itu, kata Kementerian Dalam Negeri Yaman dalam satu kenyataan.

Antara yang terkorban adalah orang awam, pekerja lapangan terbang dan pegawai yang hadir di kawasan itu untuk menyambut anggota Kabinet, kata kenyataan itu.

Anggota kerajaan Yaman selamat dari serangan itu tanpa cedera, tambahnya.

Ulasan