Kumpulan Bersenjata Bersumpah Serang Lebih Banyak Kepentingan AS


 Satu kumpulan bersenjata yang menembak roket mensasarkan pangkalan udara di wilayah Kurdistan, bersumpah akan menyerang lebih banyak lokasi berkepentingan Amerika Syarikat di Iraq

Bedilan roket itu membunuh seorang kontraktor awam asing dan mencederakan sembilan yang lain termasuk warga AS, merupakan serangan terburuk ke atas gabungan tentera itu, sepanjang tahun.

Roket dilancarkan pada lewat hari Isnin dari kawasan selatan bandar utama Erbil berhampiran sempadan dengan wilayah Kirkuk, jatuh di beberapa kawasan perumahan berhampiran dengan lapangan terbang, kata para pegawai dengan syarat tidak mahu disebutkan namanya.

"Penjajahan Amerika tidak akan selamat dari serangan kami di kawasan tanah air, bahkan di Kurdistan, di mana kami berjanji kami akan menjalankan operasi kualitatif lain," kata Awliyaa al-Dam, menurut SITE Intelligence Group, sebuah NGO yang menjejaki aktiviti dalam talian organisasi bersenjata.

Premis tentera dan diplomatik Barat telah menjadi sasaran puluhan serangan roket dan bom tepi jalan sejak 2019, tetapi kebanyakan keganasan telah berlaku di ibu kota Iraq, Baghdad.

Kumpulan militia yang disokong Iran telah disalahkan kerana mengatur serangan tersebut, termasuk kumpulan Kataib Hizbullah.

Pada bulan Oktober, kumpulan-kumpulan ini bersetuju untuk gencatan senjata tanpa batas, tetapi sejak itu terjadi beberapa pelanggaran yang nyata, yang paling baru sebelum malam Isnin adalah roket voli yang mensasarkan kedutaan AS pada 20 Disember.

AS di bawah pentadbiran Trump sebelumnya menyalahkan kumpulan yang disokong Iran kerana melakukan serangan tersebut.

Ketegangan meningkat selepas serangan drone yang diarahkan Washington yang membunuh Jeneral Iran Qassem Soleimani dan pemimpin militia Iraq yang kuat Abu Mahdi al-Muhandis tahun lalu.

Ulasan