Rohingya Bimbang Tentera Myanmar Mengganas Selepas Rampas Kuasa

Tentera Myanmar mengganas pada tahun 2017

Pelarian Rohingya di Bangladesh bimbang keselamatan orang yang mereka sayangi di tanah air, setelah berlaku rampasan kuasa tentera di negara asal mereka Myanmar.


"Kami takut Tatmadaw (tentera Myanmar) akan melancarkan operasi lagi," kata Muhammad Ansar, 35 tahun, seorang daripada lebih dari 750.000 Rohingya yang melarikan diri kerana kekerasan dan penganiayaan yang kejam setelah tindakan keras tentera pada tahun 2017.

Ribuan lelaki, wanita dan anak-anak Muslim terbunuh, dibakar, dan diperkosa di negara majoriti Buddha itu.

Bangladesh menjadi tuan rumah lebih dari satu juta orang Rohingya di kem sementara yang sempit di Cox's Bazar, dianggap sebagai penempatan pelarian terbesar di dunia.

Hampir 600,000 daripada mereka, bagaimanapun, masih tinggal merata di negara Asia Tenggara, tetapi tanpa kewarganegaraan dan hak suara.

Tentera Myanmar kini berkuasa dan telah mengisytiharkan keadaan darurat selama setahun.

Pemimpin termasuk Aung San Suu Kyi telah didakwa melanggar undang-undang import dan eksport dan memiliki alat komunikasi yang tidak sah, masih dalam tahanan rumah.

"Kami tidak dapat menghubungi saudara-mara kami di Rakhine kerana sering kali gangguan rangkaian mudah alih,"

"Kami mendengar tentera mungkin melancarkan tindakan keras. Saya bimbang." kata Jumalida Begum, 36.

Sementara itu, Rahmat Karim, berusia 57 tahun, mengatakan semua harapan untuk kembali ke tanah air hancur setelah tentera mengambil alih 1 Februari. "Sepertinya mustahil sekarang."

Myanmar sebelumnya mengatakan telah berkomitmen untuk pemulangan berdasarkan perjanjian dua hala dengan Bangladesh.

Amir Ali, seorang pelajar muda, mengatakan bahawa adalah kesalahan Suu Kyi untuk bekerja dan bekerjasama dengan tentera, yang layak mendapat 25% kerusi di parlimen. "Kami tidak mempunyai harapan baik dari pihak tentera," katanya.

Suu Kyi di Mahkamah Internasional pada tahun 2019 menafikan tuduhan bahawa tentera telah melakukan pembunuhan beramai-ramai.

"Kami tidak menyokong rampasan kuasa. Kami, dan selalu mendukung demokrasi," kata Mohammed Ayyub Khan, yang mengetuai Organisasi Solidariti Rohingya yang berpusat di Myanmar, kepada Anadolu Agency.

Bagaimanapun kata beliau, kedua-dua rejim sivil dan tentera telah menganiaya Rohingya secara bersama.

"Bahkan Liga Nasional Demokrasi Suu Kyi gagal menghentikan pembunuhan beramai-ramai di Rakhine," kata Khan.

Beliau menyatakan tekad untuk meneruskan perjuangan untuk hak masyarakat minoriti, tanpa mengira siapa yang berkuasa. AA

Ulasan