Tak Perlu Kasihan Kepada Aung San Suu Kyi

 


Pelarian Rohingya di Bangladesh mengecam rampasan kuasa tentera di Myanmar tetapi mengatakan mereka tidak “merasa kasihan” atas apa yang berlaku kepada Aung San Suu Kyi. 

 Bercakap kepada Al Jazeera di kem pelarian Kutupalong di Cox's Bazar Bangladesh, pemimpin masyarakat Rohingya Mohammad Yunus Arman berkata tentera Myanmar telah membunuh keluarga mereka di negeri Rakhine ketika Aung San Suu Kyi berkuasa.

"Dia tetap diam mengenainya.  Dia bahkan tidak mengucapkan perkataan 'Rohingya'.  Dulu kami biasa mendoakan kejayaannya dan biasa memperlakukannya seperti permaisuri kami.  Tetapi selepas 2017, kami menyedari wataknya yang sebenar, ”katanya.

Manaka seorang lagi pemimpin masyarakat Rohingya di kem Thaingkhali, Sayed Ullah, memberitahu  bahawa mereka tidak ambil peduli dengan pengambilalihan tentera di tanah air mereka.

 “Kami telah lama hidup di bawah rejim tentera.  Kerajaan awam Aung Sun Suu Kyi tidak melakukan apa-apa untuk kita.  Mereka tidak memprotes pembunuhan beramai-ramai yang berlaku di komuniti kami, ”katanya.

 Pada hari Isnin, tentera Myanmar yang berkuasa merebut kuasa dalam rampasan kuasa terhadap pemerintah Aung San Suu Kyi yang dipilih secara demokratik. 

Beliau telah ditahan bersama dengan pemimpin politik yang lain dan tentera Myanmar yang majoritinya beragama Buddha juga mengisytiharkan keadaan darurat selama satu tahun.

 "Kami tidak menyesal dia [Suu Kyi] digulingkan dari kekuasaan sekarang," kata Arman

Ulasan