Anugerah Tertinggi Jerman Kepada Saintis Penemu Vaksin


Presiden Jerman mengiktiraf jasa saintis Turki Ugur Sahin dan Ozlem Tureci dengan anugerah tertinggi negara itu kerana mencipta vaksin pertama di dunia yang berkesan terhadap COVID-19.

Frank-Walter Steinmeier menyampaikan Order of Merit kepada Sahin dan Tureci dalam upacara yang diadakan di Istana Bellevue, yang juga dihadiri oleh Canselor Angela Merkel.

 "Bagi pihak negara kita, saya ingin mengucapkan terima kasih kepada anda atas pencapaian ilmiah anda yang luar biasa,

"saya berharap agar rancangan penyelidikan utama anda yang seterusnya dapat membawa kejayaan yang serupa untuk anda dan kita semua," kata Steinmeier pada majlis itu, Jumaat 19 Mac. 

Beliau menghargai bahawa Sahin dan isterinya Tureci mempelopori pekerjaan dalam bidang teknologi mRNA, dan pengembangan vaksin koronavirus mereka dalam waktu kurang dari satu tahun, memberikan kontribusi yang menentukan untuk mencegah wabah tersebut.

 "Penemuan inovatif anda adalah menyelamatkan nyawa manusia, ia menjamin keperluan hidup, memastikan kelangsungan hidup sosial, ekonomi dan budaya kita.  Dengan setiap orang yang diberi vaksin, kita dapat mengambil langkah kecil menuju normalisasi, satu langkah menuju kehidupan yang kita rindukan dan orang yang kita sayangi, ”katanya.

 The Great Cross with Star of the Order of Merit, yang diberikan kepada pasangan saintis Turki-Jerman, adalah salah satu penghormatan paling terkemuka di negara ini untuk memberi penghormatan kepada individu tersebut atas jasa mereka yang hebat kepada negara.

 Sahin dan Tureci dilahirkan oleh ibu bapa pendatang dari Turki yang berpindah ke Jerman pada tahun 1960-an, dan setelah belajar perubatan di universiti, mereka telah membina kerjaya yang berjaya dalam bidang imunologi barah, biologi molekul dan teknologi vaksin mRNA.

 Syarikat farmaseutikal BioNTech, yang ditubuhkan oleh pasangan itu pada tahun 2008, berjaya mengembangkan vaksin koronavirus pertama yang berkesan di dunia bersama-sama dengan rakan kongsi AS, Pfizer.


BERKONGSI kecintaan yang sama dalam bidang perubatan, pasangan suami isteri dari Jerman iaitu Profesor Dr. Ugur Sahin dan Dr. Ozlem Tureci telah mencipta sejarah dalam penghasilan vaksin Covid-19.

Kejayaan menghasilkan vaksin tersebut juga menjadi bukti dedikasi dua orang anak migran dari Turki itu terhadap tugas mereka.

Demi tanggungjawab terhadap tugas yang dipikul, pasangan tersebut yang mendirikan rumah tangga pada 2002 itu terus ke makmal sebaik sahaja selesai upacara perkahwinan mereka.

Kajian mencari vaksin tersebut telah dimulakan oleh pasangan itu sejak Januari tahun lalu menerusi syarikat BioNTech yang ditubuhkan oleh mereka berdua sejak 12 tahun lalu.

Kerjasama antara BioNTech dan syarikat gergasi farmasi Amerika Syarikat, Pfizer telah menghasilkan vaksin yang mempunyai kadar keberkesanan lebih 90 peratus dalam ujian kinikal peringkat akhir.

Kejayaan tersebut meletakkan BioNTech dan Pfizer di hadapan dalam perlumbaan mencari penawar penyakit berjangkit yang telah membunuh lebih 1.2 juta orang di seluruh dunia.

Ekoran kejayaan itu, telah menjadikan pasangan doktor itu antara 100 orang jutawan di Jerman.

Menurut Muslim Mirror, pasangan yang menemui vaksin Covid-19 itu beragama Islam. Mirror.co.uk turut menyatakan ibu bapa mereka adalah warga Turki beragama Islam yang berhijrah ke Jerman.

Biarpun bergelar jutawan, pasangan itu hidup secara sederhana bersama seorang anak perempuan di sebuah pangsapuri berdekatan ibu pejabat BioNTech di Mainz.

Mereka tidak mempunyai kereta dan hanya mengayuh basikal untuk ke pejabat.


Ulasan