Taliban Ancam Teruskan Permusuhan

 


Taliban mengancam untuk meneruskan permusuhan terhadap tentera asing di Afghanistan jika mereka tidak menepati tarikh akhir 1 Mei untuk menarik diri dari negara itu. 

"kami dipaksa untuk ... meneruskan Jihad dan bersenjata melawan tentera asing untuk membebaskan negara", kata kumpulan itu dalam satu kenyataan pada hari Jumaat.

Taliban yang menjangkakan pengunduran AS pada bulan Mei telah bersumpah untuk mengembalikan pemerintahan 'Islam' . 

Ancaman kumpulan bersenjata itu menyusuli komen Presiden AS Joe Biden pada hari Khamis yang menyatakan sukar untuk menarik tentera AS pada tarikh akhir, yang telah dipersetujui dengan Washington tahun lalu.

 "Bukan niat saya untuk tinggal di sana untuk waktu yang lama, Kami akan pergi.  Persoalannya ialah ketika kita pergi.

"Saya tidak dapat membayangkan hal itu berlaku." kata Biden. 

Taliban menegaskan komitmennya untuk perjanjian itu, yang disebutnya sebagai "jalan yang paling masuk akal dan terpendek" untuk mengakhiri konflik.

Tanggungjawab untuk memanjangkannya "akan berada di bahu mereka yang melakukan pelanggaran ini," kata kenyataan itu.

Di bawah perjanjian Februari 2020 yang dirundingkan oleh pemerintahan pendahulu Biden, Donald Trump, AS berjanji akan menarik semua 2, 500 tentera AS yang ditinggalkan di Afghanistan.

Sebagai balasannya, Taliban berjanji untuk melepaskan keganasan, mencegah kumpulan seperti al-Qaeda menggunakan Afghanistan sebagai pangkalan untuk menyerang sasaran AS dan sekutu dan memasuki rundingan damai intra-Afghanistan.

Namun keganasan terus melanda negara Asia Selatan, termasuk peningkatan pembunuhan wartawan, pekerja bantuan dan pegawai kerajaan baru-baru ini.

Ulasan