Pakistan Lancar Kempen Anti Hina Agama Dan Islamofobia


Perdana Menteri Pakistan Imran Khan akan melancarkan kempen, meminta sokongan negara-negara Muslim untuk membangkitkan isu-isu penghinaan terhadap Islam dan Islamofobia di forum antarabangsa, termasuk PBB dan EU.

 "Ketika kita memulai kempen dengan menyatukan semua negara Muslim [menentang Islamofobia dan penistaan ​​agama], itu akan membuat perbezaan dan perubahan akan terjadi di Barat," kata Khan pada upacara yang disiarkan di ibu kota Islamabad.pada hari Isnin. 

 Kempen itu, katanya, akan membantu mencari penyelesaian "kekal" untuk masalah ini.

 Jika tidak, tambahnya, protes dan keganasan tidak akan memberi perbezaan kepada dunia Barat.

Beliau merujuk kepada tunjuk perasaan yang sedang berlangsung di seluruh negara oleh sebuah kumpulan agama kanan -Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP) - menuntut pengusiran duta besar Perancis atas penerbitan semula karikatur penghujatan di Perancis tahun lalu.

 "Akan tiba suatu masa ketika orang-orang di negara-negara Barat akan berfikir dua kali sebelum tidak menghormati nabi," katanya. 

 Minggu lalu, Khan mendesak negara-negara Barat untuk melarang penghujatan terhadap Nabi Muhammad di sepanjang Holocaust.

 Menyatakan keprihatinan terhadap gelombang Islamofobia yang meningkat, khususnya di Barat, Khan, dalam serangkaian tweet, mengatakan: “Saya menyeru pemerintah Barat yang telah melarang komentar negatif terhadap holocaust untuk menggunakan standar yang sama untuk menghukum mereka yang sengaja menyebarkan  mesej kebencian mereka terhadap umat Islam dengan menyalahgunakan Nabi kita. "

 Pakistan, minggu lalu, melarang TLP, namun, kumpulan itu meneruskan protes, terutama di kota Lahore timur laut.

 Menurut media tempatan, sekurang-kurangnya tujuh orang, termasuk polis, terbunuh dan beratus-ratus yang lain cedera dalam pertempuran antara pasukan keselamatan dan penyokong TLP di seluruh Pakistan dalam beberapa hari terakhir, menurut media tempatan.

 Protes meletus di beberapa negara Muslim atas tindak balas Perancis terhadap pembunuhan pada Oktober tahun lalu seorang guru yang menunjukkan kartun Nabi Muhammad di kelas.

 Presiden Perancis Emmanuel Macron pada waktu itu mengatakan bahawa Perancis "tidak akan melepaskan kartun kita" sambil menuduh Muslim Perancis "separatisme" dan menggambarkan Islam sebagai "agama dalam krisis.


 AA

Ulasan