EU Gesa Israel Tamatkan Sekatan Keatas Gaza


 Seorang pegawai kanan Kesatuan Eropah (EU) meminta Israel untuk menamatkan sekatan keatas Semenanjung Gaza yang dikenakan sejak 15 tahun lalu. 

Wakil EU untuk Palestin Sven Kuehn von Burgsdorff berkata, ia bagi mempermudah proses pembinaan semula di kawasan pantai.

 Tambahnya, rancangan pembinaan semula di Semenanjung Gaza "perlu mengangkat 'blokade' untuk membolehkan penduduk bergerak bebas dan mempunyai perdagangan bebas.

 Burgsdorff bertemu dengan wakil-wakil pertubuhan bukan kerajaan di Jalur Gaza dan kemudian mengadakan sidang akhbar berhampiran runtuhan bangunan tinggi al-Jalla yang telah dibom dan dimusnahkan dua minggu lalu.

 "EU menyokong usaha 'rekonstruksi di Gaza," katanya, sambil menambahkan bahawa "Israel harus mengakhiri sekatan dan membuka kembali titik-titik penyeberangan dan memberi penduduk akses pergerakan bebas." katanya pada sidang akhbar di bandar Gaza pada Selasa. 

 Pertempuran ganas berlaku pada 10 Mei antara Israel dan kumpulan militan yang dipimpin oleh Gerakan Penentangan Islam Palestin (Hamas) di Semenanjung Gaza, yang berakhir pada 21 Mei.

 Mesir mengusahakan  gencatan senjata yang mengakhiri pertempuran antara kedua belah pihak, yang menyebabkan lebih dari 250 orang Palestin dan 12 orang Israel terbunuh serta pemusnahan infrastruktur di Semenanjung Gaza.

 "Adalah perlu untuk menstabilkan gencatan senjata antara kedua belah pihak," kata Burgsdorff.

 Dia juga meminta untuk mengadakan pemilihan umum Palestina dan meminta Israel untuk mengizinkannya diadakan di Yerusalem Timur.  Enditem

Ulasan