Tidak Ada Perbezaan, Netanyahu Atau Bukan

 

Jurucakap Hamas, Hazem Qassem.

Tidak ada perbezaan sama ada Netanyahu atau bukan, pemimpin baru rejim yang akan menggantikan Perdana Menteri Israel itu.

Rata-rata penduduk Palestin di Tebing Barat dan Gaza menolak kepimpinan baharu yang dijangka  akan meneruskan agenda sayap kanan yang sama.

Hamas, kumpulan yang memerintah Jalur Gaza yang dikepung menyatakan, tidak ada bezanya siapa yang memerintah Israel.

“Rakyat Palestin telah melihat puluhan pemerintah Israel sepanjang sejarah, kanan, kiri, tengah, seperti yang mereka sebut.

“Tetapi mereka semua bermusuhan dalam hal hak-hak rakyat Palestin kita dan mereka semua mempunyai kebijakan ekspansi yang bermusuhan, ”kata jurucakap Hazem Qassem.

Manakala pemimpin Parti Balad nasionalis Palestin, Sami Abou Shehadeh berkta, kepada Al Jazeera, masalah itu bukan ‘keperibadian’ Netanyahu tetapi kebijakan yang dilaksanakan Israel.

"Apa yang kita perlukan adalah perubahan serius dalam dasar Israel, bukan pada keperibadian. Situasinya sangat buruk sebelum Netanyahu,

“selama Israel menegaskan kebijakannya sendiri, keadaan itu akan terus buruk setelah Netanyahu. Inilah sebabnya mengapa kita menentang pemerintahan [gabungan baru] ini. " ujarnya.

Sementara itu, bekas anggota jawatankuasa eksekutif PLO Hanan Ashrawi mengatakan, tahun-tahun Netanyahu masih mempunyai ‘sistem perkauman, ekstremisme, keganasan dan pelanggaran hukum’.

"penggantinya akan mempertahankan warisannya," tegasnya.

Sentimen serupa disuarakan di tempat lain.

"Tidak ada perbezaan antara seorang pemimpin Israel dengan yang lain," Ahmed Rezik, 29, seorang pekerja pemerintah di Gaza, mengatakan kepada kantor berita Reuters.

"Mereka baik atau buruk bagi bangsa mereka. Dan ketika datang kepada kami, mereka semua buruk, dan mereka semua enggan memberikan hak dan tanah mereka kepada rakyat Palestin. "

Naftali Bennett, mantan ketua organisasi peneroka Tepi Barat utama Israel dan bekas sekutu Netanyahu, akan menjadi pemimpin baru negara itu di bawah gabungan baharu..


Ulasan