06 Julai 2021

Lim Kit Siang Biadap Dan Melampau Hina Islam


Provokasi dan penghinaan kepada Islam yang telah dilakukan Lim Kit Siang, ahli Parlimen Iskandar Puteri adalah keterlaluan dan sangat melampau. Sekiranya beliau tidak berpuas hati terhadap kerajaan, usahlah dikaitkan dengan sensitiviti agama Islam. 

Perbuatan biadab Lim Kit Siang memutarbelit kenyataan Presiden PAS sehingga menghina Allah dengan perkataan ‘Kerajaan Allah’ mesti diambil  tindakan tegas dan segera oleh pihak berkuasa. 

Presiden PAS menjelaskan bahawa Allah sahaja yang Maha Berkuasa untuk menghapuskan wabak COVID-19, adapun manusia tetap mempunyai kekurangan dan kelemahan. 

Sekiranya benci kepada pentadbiran kerajaan Perikatan Nasional sekalipun, usah biadab sehingga meletakkan kelemahan pemerintahan itu kepada Tuhan umat Islam pula. Lemah adalah sifat mustahil bagi Allah SWT. Sepatutnya beliau lebih berhati-hati dalam menuturkan pandangan kerana ini berkait dengan soal akidah umat Islam.P

erlembagaan Persekutuan menegaskan Islam adalah agama bagi negara Malaysia. Tindakan yang melanggar perlembagaan dan menyentuh sensitiviti umat seperti ini akan mengeruhkan lagi keharmonian antara kaum yang sedia ada di Malaysia. 

Dalam pada itu, perbuatan Lim Kit Siang dilihat cuba menghasut bagi menanamkan kebencian kepada kerajaan sekali gus menghina YDPA dan Raja-Raja Melayu sebagai ketua agama boleh didakwa di bawah Seksyen 3(1)(a) Akta Hasutan 1948 jika disabitkan kesalahan.

PAS yang meletakkan Islam sebagai dasar teguh istiqamah mempertahankan kesucian Islam dan perpaduan ummah daripada dihina dan dicerca oleh mana-mana pihak. Kebiadaban yang telah berkali-kali berlaku mesti dihentikan segera. 

‘Islam Memperkukuh Perpaduan’


KAMARUZAMAN MOHAMAD

Ketua Penerangan 

Parti Islam Se-Malaysia (PAS)

6 Julai 2021 | 25 Zulkaedah 1442


Tiada ulasan:

Rasulullah Model Guru Unggul

KUALA TERENGGANU - Nabi Muhammad, Rasulullah SAW menjadi model contoh guru paling unggul di dunia kerana menyelamatkan manusia dari kegelapa...