PAS Sarawak Terus Sampaikan Sumbangan Bencana Covid-19 Pada Eid al-Adha


Seluruh umat Islam akan menyambut Hari Raya Idul Adha 1442 H/ 2021 pada hari Selasa, 20 Julai 2021. Pada tahun ini Sarawak telah menangguhkan program Qurban kerana wabak covid-19 masih merebak di kawasan-kawasan tertentu di Sarawak.

PAS Sarawak telah berjaya menyampaikan Sumbangan Kebajikan Tabung Bencana Covid 2021 di beberapa bahagian di Sarawak seperti Petra Jaya, Kota Samarahan, Batang Sadong, Batang Lupar, Sibu, Mukah, Bintulu, Sibuti, Miri, dan Limbang/Lawas.

 

Program ini sekurang-kurangnya dapat meringankan beban keluarga yang memerlukan bantuan dengan keperluan harian mereka.

Walaupun tahun ini kerajaan Sarawak menangguhkan program Qurban, umat Islam mesti terus mengamalkan ajaran Islam seperti yang dituntut dalam ajaran Islam.

 

Antaranya, solat Idul Adha masih diteruskan walaupun agak terhad dan tidak semua orang dapat menunaikannya secara berjemaah di masjid tetapi boleh dilakukan di rumah atau di padang jika dibenarkan oleh Majlis Agama Islam Sarawak.

 

Walau bagaimanapun, kami menyerahkan perkara ini kepada pihak berkuasa dan Majlis Agama Islam Sarawak untuk memutuskan sama ada dibenarkan untuk bersolat sunat Idul Adha secara jemaah di padang yang mempunyai lebih banyak ruang daripada di masjid. Mungkin perkara ini dapat dipertimbangkan dengan syarat SOP yang lebih ketat sehingga lebih ramai umat Islam dapat bersolat secara berjemaah.

 

Oleh kerana kes wabak covid-19 di Sarawak masih merebak dan perlu dikawal, maka umat Islam harus mematuhi arahan pemerintah, agar masalah wabak covid-19 dapat dikurangkan atau dihapuskan daripada terus merebak.

 

Sempena Hari Raya Idul Adha ini, PAS Sarawak ingin mengucapkan Selamat Hari Raya dengan penuh disiplin dan umat Islam harus melakukan ibadat Idul Adha seperti yang ditetapkan oleh pihak berkuasa dan Majlis Agama Islam Sarawak supaya kita terhindar dari wabak Covid-19. Semoga Allah sentiasa melindungi kita semua dari ancaman wabak covid-19. Tinggal di rumah dan sentiasa sihat.

 

Jofri Jaraiee

Pesuruhjaya PAS, Sarawak

Ulasan