05 Julai 2021

Vatikan Dakwa 10 Individu Kerana Jenayah Penggelapan, Pemerasan, Penipuan

Angelo Becciu adalah antara yang didakwa [Fail: Andreas Solaro / AFP]

Seorang hakim Vatikan telah mendakwa 10 orang, termasuk kardinal yang pernah berkuasa, atas tuduhan termasuk penggelapan, penyalahgunaan pejabat, pemerasan dan penipuan berkaitan dengan pelaburan 350 juta euro ($ 415 juta) dalam usaha harta tanah London.

Presiden tribunal jenayah Vatikan, Giuseppe Pignatone, menetapkan 27 Julai sebagai tarikh perbicaraan, menurut kenyataan media Vatikan yang dikeluarkan pada hari Sabtu.

Dakwaan dibuat berikutan penyelidikan luas selama dua tahun mengenai bagaimana Sekretariat Negara menguruskan portfolio asetnya yang besar, yang sebahagian besarnya dibiayai oleh sumbangan Peter's Pence dari orang-orang yang setia.

Skandal tersebut mengakibatkan pengurangan sumbangan yang besar dan mendorong Paus Fransiskus dilucutkan kemampuannya menguruskan wang.

Lima bekas pegawai Vatikan, termasuk Kardinal Giovanni Angelo Becciu dan dua pegawai dari Sekretariat Negara, didakwa, serta peniaga Itali yang mengendalikan pelaburan London

Juga didakwa atas tuduhan penggelapan adalah seorang pakar perisik Itali yang dituduh membeli barang mewah dengan wang 'Holy See' yang bertujuan untuk membebaskan orang Katolik yang diculik. 

Pendakwa raya Vatikan menuduh suspek utama menggelapkan berjuta-juta euro dari Holy See dalam yuran dan kerugian lain yang berkaitan dengan pelaburan kewangan yang sebahagian besarnya dibiayai oleh sumbangan kepada paus untuk kerja amal.  

Salah satu suspek utama dalam kes itu, broker Itali Gianluigi Torzi, dituduh telah memeras Vatican daripada 15 juta euro ($ 17.8 juta) untuk menyerahkan hak milik bangunan London pada akhir 2018.

Torzi telah dikekalkan oleh Vatikan untuk membantunya memperoleh sepenuhnya hak milik bangunan itu dari pengurus wang yang didakwa lain yang telah mengendalikan pelaburan awal pada tahun 2013 tetapi kehilangan wang atas apa yang dikatakan oleh Vatikan sebagai pelaburan spekulatif dan tidak bijaksana. - Sumber AJE


 

Tiada ulasan:

Rasulullah Model Guru Unggul

KUALA TERENGGANU - Nabi Muhammad, Rasulullah SAW menjadi model contoh guru paling unggul di dunia kerana menyelamatkan manusia dari kegelapa...