13 Anggota Tentera AS Terbunuh Dalam Serangan Di Lapangan Terbang


Sekurang-kurangnya 13 tentera AS terbunuh dalam dua serangan 'berani mati' di lapangan terbang Kabul pada hari Khamis, kata pegawai AS.

Lebih daripada 70 orang Afghanistan, termasuk 28 anggota Taliban, turut terkorban setelah pengeboman dan tembakan berkembar yang dlalukan oleh pengganas ISIS.

kejadian itu dipercayai insiden paling askar AS terbunuh di Afghanistan, sejak 30 anggotanya mati ketika helikopter ditembak jatuh pada bulan Ogos 2011.

"Anggota perkhidmatan AS yang ketiga belas telah meninggal akibat luka yang dideritanya akibat serangan di Abbey Gate," kata jurucakap Komando Pusat, Kapten Bill Urban dalam sebuah pernyataan.

Di sebalik serangan itu, komandan Komando Pusat AS Kor Marin, Kenneth McKenzie Jr, mengatakan pihaknya akan "terus melaksanakan misi," untuk membawa keluar warga AS dan seberapa ramai warga Afghanistan, yang memiliki dokumen untuk meninggalkan negara itu.

"Misi kami adalah untuk membawa keluar warga AS atau warga negara ketiga, terutama pemegang visa imigran, staf kedutaan AS dan Afghanistan yang berisiko," kata McKenzie.

Sebelumnya, dua pegawai AS memberitahu The Associated Press bahawa daripada 12 orang yang awalnya terbunuh, 11 adalah anggota Marin dan seorang pegawai tentera laut. 

Ketika ini sejumlah 5,800 tentera AS berada di lapangan terbang di Kabul yang bekerja untuk evakuasi ribuan warga AS, Afghanistan dan lain-lain.

Serangan bunuh diri yang berlaku di Abbey Gate ke lapangan terbang ketika pasukan AS memeriksa orang awam Afghanistan untuk masuk ke lapangan terbang, kata McKenzie.

McKenzie mengatakan "individu bersenjata ISIS" juga telah melepaskan tembakan ke arah orang ramai dan pasukan AS setelah bom itu meletup.

Sebelas anggota perkhidmatan AS terbunuh pada tahun 2020 dan 24 pada 2019 menjadikan jumlah kematian tentera AS di Afghanistan berjumlah 2.218 sejak 11 September 2001, menurut Jabatan Pertahanan.

Lebih daripada 71,000 orang awam Afghanistan dan 66,000 tentera dan polis Afghanistan telah terbunuh dalam perang, menurut Brown University dan Brookings Institution, yang telah mengesan data tersebut.

Dua bom diletupkan oleh pengebom berani mati berhampiran Abbey Gate ke lapangan terbang ketika orang awam Afghanistan berbaris untuk memasuki lapangan terbang. 

Bom kedua meletup dekat dengan Hotel Baron di mana banyak warganegara Britain telah menunggu pemindahan.

"Kesan letupan ini sangat besar," kata Rossella Miccio, presiden Kecemasan, sebuah kumpulan bantuan perubatan bukan kerajaan.

Pekerja kecemasan telah menerima kira-kira 60 orang awam Afghanistan yang cedera dengan beberapa kecederaan anggota badan yang hancur, tulang patah dan luka projektil dan enam orang mati, kata Miccio 

Ulasan