Mineral Dan Sumber Asli Afghanistan Bernilai USD 3 Trilion

Kredit ...


 Kembali berkuasa di Afghanistan setelah 20 tahun, Taliban kini menguasai sumber semula jadi yang pernah dikatakan oleh bekas menteri perlombomgannya, bernilai hingga $ (USD) 3 trilion.

Anggaran itu dibuat pada tahun 2010 dan menjadi lebih bernilai sekarang, setelah pemulihan ekonomi global dari kejutan coronavirus menyebabkan harga untuk segalanya dari tembaga hingga litium melambung tahun ini.

Afghanistan kaya dengan sumber asli seperti tembaga, emas, minyak, gas asli, uranium, bauksit, arang batu, bijih besi, nadir bumi, litium, kromium, plumbum, zink, batu permata, talc, sulfur, travertine, gipsum dan marmar.

Berikut adalah perincian beberapa sumber utama Afghanistan, seperti yang diperkirakan oleh kementerian perlombongan negara itu dan pemerintah AS, serta potensi nilai wang mereka untuk ekonomi Afghanistan yang dilanda perang sekiranya cabaran keselamatan dapat diatasi.

Tembaga

Laporan 2019 oleh Kementerian Perlombongan dan Petroleum Afghanistan menjadikan sumber tembaga negara itu hampir 30 juta tan.

Peta jalan sektor perlombongan Afghanistan yang diterbitkan oleh kementerian pada tahun yang sama mengatakan terdapat 28.5 juta tan tembaga lain dalam simpanan porfiri yang belum ditemui. Itu akan menjadikan jumlah hampir 60 juta tan, bernilai ratusan bilion dolar pada harga semasa ketika permintaan untuk logam meningkat.

Sebuah konsortium Metallurgical Corp of China (MCC) (601618.SS) dan Jiangxi Copper (600362.SS) mengambil sewa 30 tahun untuk projek tembaga terbesar di negara ini, Mes Aynak, pada tahun 2008.

Aset gergasi ini masih dapat dikembangkan tetapi 11.08 juta tan MCC tembaga menganggarkannya akan bernilai lebih dari $ 100 bilion pada harga London Metal Exchange semasa.

Logam lain

Laporan 2019 juga mengatakan Afghanistan memiliki lebih daripada 2.2 bilion tan bijih besi bahan mentah pembuatan keluli, bernilai lebih dari $ 350 bilion pada harga pasaran semasa.

Sumber emas jauh lebih sederhana pada anggaran 2.700 kilogram, bernilai hampir $ 170 juta, sementara kementerian Afghanistan juga mengatakan logam asas aluminium, timah, timah dan zink "terletak di beberapa kawasan di negara ini."

Lithium dan nadir bumi


Memo Jabatan Pertahanan AS pada tahun 2010 dilaporkan menggambarkan Afghanistan sebagai "Arab Saudi lithium," yang bermaksud ia sangat penting untuk bekalan global bateri logam seperti negara Timur Tengah untuk minyak mentah.

Perbandingan dibuat pada masa litium sudah banyak digunakan dalam bateri untuk peranti elektronik tetapi sebelum ini telah menjadi jelas berapa banyak litium yang diperlukan untuk bateri kenderaan elektrik (EV) dan peralihan rendah karbon di dunia.

Laporan 2017/18 dari Kajian Geologi AS menyatakan bahawa Afghanistan mempunyai simpanan spodumena, mineral yang mengandungi litium, tetapi tidak memberikan anggaran jumlah, sementara laporan Afghanistan 2019 sama sekali tidak menyebut tentang litium.

Walau bagaimanapun, laporan kementerian perlombongan 2019 mengatakan bahawa Afghanistan menyimpan 1.4 juta tan mineral nadir bumi, sekumpulan 17 elemen berharga untuk aplikasi mereka dalam elektronik pengguna, dan juga peralatan ketenteraan.

Dengan Iran dan Turkmenistan yang kaya hidrokarbon di sebelah baratnya, Afghanistan menyimpan sekitar 1.6 bilion tong minyak mentah, 16 triliun kaki kubik gas asli dan 500 juta tong cecair gas asli.

Itu menurut laporan Afghanistan 2019, yang memetik penilaian bersama AS-Afghanistan, dan menganggarkan nilai $ 107 bilion untuk minyak mentah sahaja pada harga pasaran semasa.

"Sebilangan besar minyak mentah yang belum ditemui berada di Lembangan Afghanistan-Tajik dan kebanyakan gas asli yang belum ditemui berada di Lembangan Amu Darya," kata laporan itu.

Batu Permata

Afghanistan secara sejarahnya menjadi sumber utama lapis lazuli, batu semi mulia berwarna biru tua yang telah dilombong di wilayah Badakhshan utara negara itu selama ribuan tahun, serta batu permata lain seperti batu rubi dan zamrud.

Nilai terbaik dari lapis lazuli dapat mencapai hingga $ 150 per karat, menurut laporan Afghanistan 2019, yang mencatat, bagaimanapun, bahawa sebahagian besar batu permata yang dilombong di negara ini meninggalkan negara ini secara haram, kebanyakannya ke Peshawar di Pakistan, menyangkal hasil penting Afghanistan .-  alarabiya

Ulasan