Bendera Rasmi Taliban Di Hadapan Kedutaan AS


Taliban telah melukis bendera putih rasminya di bangunan Kedutaan AS yang ditinggalkan, di ibu negara Afghanistan, Kabul.

Tidak lama setelah Taliban menguasai bandaraya itu pada 15 Ogos, kakitangan diplomatik AS dievakuasi ke Lapangan Terbang Antarabangsa Hamid Karzai di Kabul.

 Walaupun tidak ada sesiapa yang berada di dalam bangunan itu, dua pengawal keselamatan Taliban dilihat di pintu pagar dan seorang lagi di hadapan bangunan di persimpangan Jalan Ahmad Shah Massoud.

 Salah seorang pengawal keselamatan Taliban berkata: "Kami telah diarahkan untuk tetap menjaga keamanan bangunan tersebut."

 Seseorang juga dilihat menjual bendera Taliban di pintu masuk kedutaan.

 Pengawal keselamatan Taliban juga dilihat melindungi bangunan penting kerajaan dan swasta di seluruh bandar.

 Lebih dari seratus pencuri dan perompak telah ditangkap sejak Taliban menguasai Kabul, sementara Taliban telah menyiarkan rakaman video di media sosial.

 Asmatullah Wazir, seorang pengurup wang di tepi jalan, memberitahu Anadolu Agency: "Saya orang biasa, dan keselamatan adalah yang paling penting bagi saya. ... Saya biasa pulang ke rumah dengan rakan-rakan pada waktu malam kerana bimbang perompak. Sekarang  , keadaan keselamatan bertambah baik. "

 Pada petang Selasa, jurucakap Taliban, Zabihullah Mujahid, yang kini bertindak sebagai menteri budaya dan maklumat, mengumumkan persiapan sementara pemerintahan Taliban, mengakui dalam sidang akhbar bahawa keselamatan dan ekonomi adalah dua cabaran utama yang pada awalnya akan ditangani pemerintah.

Ulasan