Bukan Sekali Dua 'Drone' AS Bunuh Orang Awam


Serangan drone AS pada akhir Ogos di ibu kota Afghanistan Kabul yang kononnya menyasarkan pengganas ternyata menyebabkan 10 orang awam yang tidak bersalah terbunuh, termasuk tujuh kanak-kanak.

Komander Komando Pusat AS Kenneth McKenzie pada hari Jumaat mengakui kejadian yang mengerikan itu, dengan menyatakan bahawa "tidak mungkin kenderaan dan mereka yang mati dikaitkan dengan ISIS, atau merupakan ancaman langsung kepada pasukan AS."

 Jeneral AS menyebut pembunuhan itu sebagai "kesalahan tragis", tetapi bukan yang terakhir dalam beberapa kesalahan yang telah dilakukan oleh Amerika Syarikat selama 20 tahun terakhir dalam apa yang disebut "perang melawan keganasan", yang menampilkan orang yang tidak bersalah secara besar-besaran menjadi korban awam disebabkan oleh drone miliknya.

 Sebenarnya, penyalahgunaan Washington terhadap pesawat tanpa kawalan yang Amerika Syarikat akui sebagai senjata anti-keganasan tetapi semakin menjadi "senjata pembunuhan" sekali lagi mendedahkan kelebihan hegemoni AS. 

Pada petang 29 Ogos, peluru berpandu Hellfire, senjata subsonik udara ke darat dengan kapasiti anti kereta kebal mendarat di halaman rumah Zamarai Ahmadi di kejiranan Kabul barat laut, memusnahkan sedan putihnya dan membunuh  dia, dua lelaki dewasa yang lain, dan tujuh kanak-kanak berumur antara dua hingga 15 tahun.


Amerika Syarikat kemudian mengatakan serangan udara itu dilakukan oleh pasukan ketenteraannya terhadap kenderaan yang disyaki ISIS, yang kononnya boleh menimbulkan ancaman segera ke lapangan terbang Kabul.

Walau bagaimanapun, siasatan yang diterbitkan oleh The New York Times, The Washington Post, dan CNN secara berasingan menunjukkan bahawa tentera AS mungkin telah keliru Ahmadi, seorang jurutera elektrik berusia 43 tahun yang bekerja untuk organisasi amal Nutrition and Education International yang berpusat di California, terbunuh kerana  pengebom kereta berani mati. I

 "Itu adalah serangan pengganas terhadap keluarga kami, dan itu terjadi ketika abang saya meletakkan keretanya," kata Emal Ahmadi, saudara Zamarai, kepada Xinhua.

Tragedi seperti yang dilakukan oleh Amerika Syarikat telah berulang kali terjadi sebelumnya.  Pada bulan Disember 2013, serangan drone AS secara salah menyasarkan majlis perkahwinan di wilayah al-Bayda di tenggara Yaman, membunuh hingga 11 orang awam Yaman dan mencederakan 21 yang lain.  Pada bulan Mac 2011, lebih daripada 40 orang terbunuh dalam serangan drone AS di wilayah suku barat laut Pakistan, Waziristan Utara.

Dari Januari 2004 hingga Februari 2020, Amerika Syarikat melancarkan sekurang-kurangnya 14.040 serangan drone di Pakistan, Afghanistan, Yemen dan Somalia, yang mengakibatkan kematian 910 hingga 2.200 orang awam, termasuk 283 hingga 454 kanak-kanak, menurut organisasi Biro Kewartawanan Penyiasatan sebuah agensi bukan keuntungan (Non Profit) yang berpusat di London. 


Ulasan