PBB Mesti Mengekalkan Larangan Mendirikan Penempatan Haram Israel

 

PBB mestilah mengekalkan larangan aktiviti penempatan haram Israel di wilayah Palestin yang diduduki untuk Proses Perdamaian Timur Tengah.

Penyelaras Khas PBB Tor Wennesland berkata, sehingga kini larangan sementara kekal dengan tidak ada rancangan perumahan dan penempatan baru yang dimajukan, diluluskan atau ditender antara 12 Jun dan 27 September.

"Saya mengulangi bahawa semua penempatan (Israel) tidak sah di bawah undang-undang antarabangsa dan bahawa mereka melemahkan prospek untuk mencapai penyelesaian dua negara yang sesuai selaras dengan resolusi PBB,

“undang-undang antarabangsa dan perjanjian sebelumnya. Jeda dalam kemajuan baru dan tender rancangan untuk unit perumahan di kawasan penempatan yang diperhatikan dalam tempoh pelaporan ini mesti kekal, " kata Wennesland Ketika memberi taklimat kepada Majlis Keselamatan.

Beliau menyatakan keprihatinan dan kebimbangan mendalam atas perobohan dan penyitaan struktur milik Palestin yang terus berlanjutan, termasuk premis projek kemanusiaan yang dibiayai oleh antarabangsa.

Oleh itu, beliau mendesak Israel untuk menghentikan aktiviti zalim tersebut dan menyetujui rancangan yang akan membolehkan masyarakat membangun secara sah dan memenuhi keperluan pembangunan mereka.

Menurutnya, pada 7 Julai, pihak berkuasa Israel merobohkan sekitar 30 struktur, 17 daripadanya disediakan sebagai bantuan kemanusiaan, di masyarakat Badui Humsa Al Bqai'a di Lembah Jordan.

“Pada 14 Julai, pihak berkuasa Israel merampas sekurang-kurangnya 49 struktur di masyarakat Badui Ras al Tin di wilayah pemerintahan Ramallah. Akibatnya, 84 orang, termasuk 53 kanak-kanak dan 14 wanita, dipindahkan.

“Pada 11 Ogos, Mahkamah Urusan Tempatan Yerusalem membekukan pembongkaran beberapa struktur di bahagian al-Bustan di kawasan Silwan hingga 10 Februari 2022, sementara menunggu perbincangan perancangan yang sedang berlangsung,” jelasnya.

Kata beliau, pada 2 Ogos, Mahkamah Agung Israel mengadakan sidang untuk mempertimbangkan permintaan dari empat keluarga Palestin yang menghadapi pengusiran paksa di kawasan Sheikh Jarrah di Yerusalem Timur.

“Para hakim membuat proposal, yang tidak diterima, dan sidang ditangguhkan tanpa Tarikh untuk bersidang kembali. Pada masa ini terdapat sekitar 970 orang Palestin yang diusir di Yerusalem Timur,” tambahnya.

Manakala, pada 2 Julai, kata beliau, sekitar 50 keluarga peneroka Israel meninggalkan pos penempatan di Evyatar, yang tidak sah juga berdasarkan undang-undang Israel, berikutan perjanjian dengan pemerintah Israel bahawa tentera Israel akan membangun kembali kehadiran di lokasi tersebut dan tinjauan tanah akan dilakukan untuk tentukan status tanah.

Wennesland juga menyuarakan keprihatinan mendalam tentang terus berlakunya kekerasan yang berkaitan dengan pemukim di Tepi Barat yang dijajah, termasuk Yerusalem Timur.

Ulasan