06 November 2021

Tentera Yahudi Roboh Masjid


Tentera Israel pada Khamis merobohkan sebuah masjid di utara Tebing Barat yang diduduki, menurut seorang pegawai tempatan.

Ketua majlis tempatan di Douma, sebuah kampung di selatan Nablus, Suleiman Dawabsheh berkata tentera pendudukan menyerbu kejiranan Al-Shakara menggeledah masjid.

 "Masjid yang dirobohkan itu berusia dua tahun dan berkeluasan 60 meter persegi," kata Dawabsheh kepada Anadolu Agency, sambil menambah bahawa hampir 50 penduduk dari kawasan kejiranan sering ke masjid untuk solat.

Pegawai itu berkata, tentera Israel memusnahkan masjid itu dengan alasan ia dibina di kawasan yang diklasifikasikan sebagai kawasan C tanpa permit.

Di bawah Perjanjian Oslo 1995 antara Israel dan Pihak Berkuasa Palestin, Tebing Barat, termasuk Baitulmaqdis Timur, dibahagikan kepada tiga bahagian - Kawasan A, B, dan C - dengan kawasan C di bawah kawalan pentadbiran dan keselamatan Israel sehingga perjanjian status muktamad dibuat.  dicapai bersama rakyat Palestin.

 Dawabsheh juga menyatakan bahawa dua kemudahan pertanian di selatan dan barat bandar itu telah dirobohkan "dengan tujuan menyekat pengembangan bandar kampung Douma daripada tiga pihak, dan memberi laluan kepada pengembangan penempatan."

Kementerian Wakaf dan Hal Ehwal Agama Palestin mengeluarkan kenyataan mengutuk perobohan masjid itu.

 “Perobohan masjid di Douma adalah jenayah baharu yang ditambah kepada jenayah pendudukan terhadap tapak suci,” kata kenyataan itu.

 Ia menyifatkan perobohan masjid itu sebagai "serangan jelas ke atas tapak suci dan tempat keagamaan untuk umat Islam."

 Kawasan C kini menempatkan 300,000 penduduk Palestin, yang sebahagian besarnya adalah Badwi dan komuniti penggembala yang kebanyakannya tinggal di khemah, karavan dan gua.

 Menurut Pejabat Penyelarasan Hal Ehwal Kemanusiaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (OCHA), tentera Israel merobohkan sekurang-kurangnya 698 bangunan milik Palestin dan memindahkan 949 penduduk Palestin di Kawasan C Tebing Barat dan Baitulmaqdis Timur sejak awal tahun ini.

Tiada ulasan:

Agenda Perpaduan Muslim Lebih Besar

KUALA TERENGGANU - Kedua-dua Naib Presiden PAS, Datuk Ustaz Idris Ahmad dan Datuk Seri Ahmad Samsuri Mokhtar tegas menyatakan bahawa parti i...