09 Disember 2021

Pencerobohan Rusia Keatas Ukraine Umpama Perang Dunia Kedua


Pencerobohan Rusia berskala penuh ke atas Ukraine boleh menandingi Perang Dunia Kedua, kata ketua angkatan tentera UK pada hari Rabu.

Dalam ucapan pertamanya sejak memegang jawatan itu pada Oktober, Laksamana Tony Radakin berkata "kepentingan senario terburuk dari segi pencerobohan penuh ke atas Ukraine adalah pada skala yang tidak pernah dilihat di Eropah sejak Perang Dunia II."

Merujuk kepada cabaran oleh China, Rusia, Iran dan Korea Utara, Radakin menegaskan bahawa landskap keselamatan adalah lebih kompleks dan berbahaya berbanding yang pernah berlaku sejak 30 tahun lalu.

 Beliau memberitahu pemberita bahawa krisis yang disebabkan oleh penempatan 90,000 tentera Rusia di sempadan Ukraine, hampir lapan tahun selepas pengilhakan Crimea oleh Rusia, adalah "sangat membimbangkan."

Kenyataannya dibuat ketika Menteri Luar Ukraine Dmytro Kuleba memberitahu Sky News "akan ada banyak tentera Rusia yang mati" jika Presiden Rusia Vladimir Putin memutuskan untuk menyerang negaranya.

"Mereka (sekutu) boleh menyerang dari segi ekonomi. Kami akan bertempur di lapangan. Saya minta maaf untuk mengatakan itu, tetapi akan ada banyak tentera Rusia yang mati, dan kami berharap Presiden Putin tidak mahu perkara itu berlaku," katanya.

Kuleba berkata negaranya sedang bekerjasama dengan sekutunya mengenai cara untuk menghalang Kremlin tetapi menyatakan bahawa tentera Ukraine mampu mempertahankan negara itu.

Moscow baru-baru ini telah mengumpulkan puluhan ribu tentera berhampiran sempadan Ukraine.  

Tindakan itu telah menimbulkan kebimbangan bahawa Rusia mungkin melakukan pencerobohan tentera.  

Menurut pegawai Ukraine, Moscow boleh mencetuskan peningkatan besar-besaran pada Januari.

Pada 2014, Moscow mula menyokong pasukan pemisah di timur Ukraine menentang kerajaan pusat, dasar yang telah dikekalkan sejak tujuh tahun lalu.

Buat kali kedua tahun ini, Moscow menumpukan sejumlah besar tentera di dalam dan sekitar Ukraine bulan lepas.

Kesatuan Eropah telah menggunakan langkah-langkah sekatan sebagai tindak balas kepada krisis Ukraine sejak 2014.

Pada masa ini, 185 orang dan 48 entiti berada dalam senarai hitam blok itu kerana melanggar integriti wilayah dan kedaulatan Ukraine.

Sekatan ekonomi yang berasingan ke atas sektor kewangan, tenaga dan pertahanan Rusia juga dilaksanakan kerana keengganan Moscow untuk melaksanakan sepenuhnya Protokol Minsk 2014 yang bertujuan untuk mewujudkan keamanan di timur Ukraine.


Tiada ulasan:

Melayu Mudah Lupa Bersama PH

Terdedah kini bahawa Melayu yang menyertai Pakatan Harapan (PH) ialah Melayu yang mudah lupa, khususnya para pemimpinnya juga mudah lupa.