28 Disember 2021

Syria Kecam Rancangan Israel Mahu Menggandakan Penempatan di Golan Heights

 Syria berkata rancangan Israel untuk menggandakan bilangan peneroka haram di Bukit Golan adalah "berbahaya dan tidak pernah berlaku sebelum ini" dan bertjuan mengekalkan pendudukannya di wilayah itu.

Hampir 7,300 unit rumah tambahan akan dibina di dataran tinggi strategik itu, menurut pelan tindakan yang diluluskan oleh kabinet Israel.

“Syria mengutuk sekeras-kerasnya peningkatan berbahaya dan tidak pernah berlaku sebelum ini daripada pasukan pendudukan Israel di Dataran Tinggi Golan Syria yang diduduki,

“dasar penyelesaian dan pelanggaran berat serta metodologi akan meningkat kepada tahap jenayah perang,” kata kenyataan kementerian luar Syria pada hari Isnin.

Kenyataan itu berkata, Syria tetap komited kepada rakyatnya "yang teguh dalam penentangan mereka terhadap pendudukan Israel dan penolakan mereka terhadap keputusan untuk mengilhakkan Golan".

Agensi berita SANA yang dikendalikan pemerintah melaporkan pada hari Isnin bahawa Damsyik akan berusaha menggunakan semua cara yang ada secara sah untuk merebut semula wilayah itu.

Perdana Menteri Israel Naftali Bennett mengumumkan pada hari Ahad rancangan berjuta-juta dolar yang bertujuan untuk menggandakan bilangan peneroka yang tinggal di wilayah itu yang ditawan Israel dari Syria lebih lima dekad lalu.

AS mengiktiraf kedaulatan Israel ke atas Dataran Tinggi Golan pada 2019. Selebihnya masyarakat antarabangsa menganggap pendudukan wilayah strategik itu sebagai haram.

Tiada ulasan:

Hizbullah Dan Sekutunya Kalah

Hizbullah yang disokong Iran dan sekutunya telah kehilangan majoriti mereka di parlimen Lubnan selepas keputusan pilihan raya umum negara it...