25 Februari 2022

Tentera Rusia Menghampiri Ibu Kota Ukraine


Di laporkan ketumbukan kereta perisai Rusia menuju ke ibu kota Ukraine, selepas pencerobohan masuk hari kedua. 

Bunyi tembakan bergema dekat Kyiv, ketika kereta kebal Rusia dirakam memasuki bandar itu buat kali pertama.

Kementerian Pertahanan Ukraine menyeru mereka yang tinggal di pinggir utara Kyiv, lokasi kereta kebal itu dirakam, untuk membuat bom api "untuk meneutralkan musuh".

Semalaman, bandar itu digema bedilan, dengan sekurang-kurangnya satu blok rumah pangsa rosak dan beberapa orang awam cedera.

Ketika hari kedua pertempuran bermula, Moscow yang menyerang dari timur, utara dan selatan, kelihatan menjadikan Kyiv sebagai sasaran utama. 

Pertempuran telah dilaporkan berlaku antara kedua-dua pihak, dengan tentera Ukraine meletupkan jambatan dalam usaha untuk memperlahankan kemaraan Rusia.  


Pegawai perisikan Barat memberi amaran sebelum ini bahawa Rusia sedang membina "kuasa besar" untuk mengawal bandar itu.

Rakyat di daerah Obolon utara diberitahu untuk tinggal di rumah untuk mengelakkan "operasi ketenteraan aktif" oleh pegawai bandar pada hari Jumaat. 

Kementerian Pertahanan telah pun merayu kepada penduduk daerah itu di laman Facebooknya untuk "memaklumkan kami tentang pergerakan tentera, untuk membuat bom 'molotov'. 

Semalaman, ramai keluarga berteduh di stesen metro Kyiv ketika serangan udara melanda bandar itu, termasuk kawasan Pozniake yang padat penduduk, mencederakan sekurang-kurangnya lapan.

 "Putin, kami mahu melihat anda disembelih seperti haiwan," kata seorang penduduk Kyiv kepada BBC.

 "Bagaimana kita boleh menjalaninya pada zaman kita?"  Oxana Gulenko bertanya kepada Reuters ketika dia membersihkan kaca pecah daripada satu letupan.  

"Apa yang harus kita fikirkan. Putin harus dibakar di neraka bersama seluruh keluarganya." tegasnya

Tiada ulasan:

Agenda Perpaduan Muslim Lebih Besar

KUALA TERENGGANU - Kedua-dua Naib Presiden PAS, Datuk Ustaz Idris Ahmad dan Datuk Seri Ahmad Samsuri Mokhtar tegas menyatakan bahawa parti i...