21 Mac 2022

Utusan PBB Mohon Gencatan Senjata Yaman Semasa Ramadan


Utusan khas Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Hans Grundberg berkata beliau sedang mencari kemungkinan gencatan senjata di Yaman semasa bulan Ramadan yang akan bermula awal bulan depan.

Grundberg bertemu pada Sabtu dengan ketua perunding Houthi Mohammed Abdulsalam dan pegawai Oman "untuk membincangkan perundingan PBB yang berterusan dan usaha untuk menangani situasi kemanusiaan yang teruk di Yaman," kata pejabatnya di Twitter.

Utusan PBB berkata rundingan membincangkan pelaksanaan "kemungkinan gencatan senjata semasa bulan suci Ramadan", sambil menambah beliau akan meneruskan "perbincangan dengan pihak-pihak yang terlibat dalam konflik."

Oman mengekalkan hubungan baik dengan kedua-dua pemberontak Houthi dan kerajaan Yaman.

Pada 7 Mac, Grundberg mengadakan rundingan di Jordan dengan beberapa pihak Yaman dalam usaha mencari penyelesaian kepada pertempuran yang berterusan di Yaman.

Dalam pada itu, lebih 116,000 orang awam Yaman telah dipindahkan di wilayah Marib pada 2021 di tengah-tengah pertempuran antara tentera kerajaan dan pemberontak Houthi, menurut pihak berkuasa Yaman pada Ahad.

Dalam satu kenyataan, Unit Eksekutif sekutu kerajaan untuk Pengurusan Kem IDP berkata kebanyakan mereka yang dipindahkan telah melarikan diri ke daerah Al-Madina dan Al-Wadi di Marib.

Menurut kenyataan itu, lebih 2.2 juta rakyat Yaman telah dipindahkan dari rumah mereka di wilayah tengah sejak 2014.

Pemberontak Houthi yang bersekutu dengan Iran telah meningkatkan serangan untuk menguasai Marib yang kaya dengan minyak, salah satu kubu paling penting bagi kerajaan yang sah dan rumah kepada ibu pejabat Kementerian Pertahanan Yaman.

Yaman telah dilanda keganasan dan ketidakstabilan sejak 2014, apabila Houthi menawan sebahagian besar negara itu, termasuk ibu kota Sanaa.

Konflik itu telah mewujudkan salah satu krisis kemanusiaan buatan manusia yang paling teruk di dunia, dengan hampir 80% negara, atau kira-kira 30 juta orang, memerlukan bantuan dan 

Tiada ulasan:

Rasulullah Model Guru Unggul

KUALA TERENGGANU - Nabi Muhammad, Rasulullah SAW menjadi model contoh guru paling unggul di dunia kerana menyelamatkan manusia dari kegelapa...