Harga Minyak Turun, OPEC Kurangkan Ramalan Pertumbuhan Permintaan


Harga minyak jatuh pada hari Rabu selepas Pertubuhan Negara Pengeksport Petroleum (OPEC) menurunkan anggaran pertumbuhan permintaan minyak globalnya bagi kedua-dua 2022 dan 2023.

West Texas Intermediate untuk penghantaran November susut 2.08 dolar AS, atau 2.3 peratus, untuk ditutup pada 87.27 dolar setong di New York Mercantile Exchange.

Minyak mentah Brent untuk penghantaran Disember kehilangan 1.84 dolar, atau 2 peratus, untuk ditutup pada 92.45 dolar setong di Bursa Hadapan ICE London.

Dalam laporan bulanan yang diawasi rapi ikeluarkan pada hari Rabu lalu, OPEC mengurangkan anggaran pertumbuhan permintaan global minyak, memetik prospek ekonomi dunia yang semakin tidak menentu.

OPEC meramalkan permintaan minyak meningkat sebanyak 2.64 juta tong sehari tahun ini, turun sebanyak 460,000 tong sehari daripada unjuran September, ditunjukkan laporan itu. 

Pertumbuhan pada 2023 juga turut disemak. 

Peniaga menunggu data mengenai stok bahan api A.S. kerana Pentadbiran Maklumat Tenaga A.S. bersedia untuk mengeluarkan laporan status petroleum mingguannya pada hari Khamis. 

Penganalisis yang ditinjau oleh S&P Global Commodity Insights menjangkakan bekalan minyak mentah A.S. akan menunjukkan peningkatan sebanyak 2.2 juta tong pada minggu berakhir 7 Okt. 


Ulasan