Siapakah Kumpulan Bersenjata ‘Sarang Singa’ Di Tebing Barat?


Sebuah kumpulan bersenjata telah muncul dari Nablus, digelar ‘Sarang Singa’ di utara Tebing Barat yang diduduki, dalam beberapa bulan lalu, dan dilihat akan mengubah wajah penentangan Palestin di kawasan tersebut.

‘Sarang Singa’ itu telah menjadi terkenal kerana serangan terhadap pusat pemeriksaan, askar dan penempatan Israel.

Israel telah cuba untuk menumpaskan kumpulan itu, dan juga yang lain, dalam operasi dengan nama kod "Break the Wave", menyerbu hampir setiap hari dan berpuluh-puluh rakyat Palestin terbunuh.

Namun setakat ini, kumpulan itu kekal aktif, dengan sedikit tanda bahawa wilayah Palestin yang diduduki akan tenang dalam masa terdekat.

Siapakah ahli Sarang Singa?

Ahli kumpulan itu terutamanya adalah lelaki muda berusia awal 20-an yang mempunyai hubungan individu dengan empat parti politik tradisional Palestin: Fatah, Hamas, Jihad Islam, dan Barisan Popular untuk Pembebasan Palestin.

Walau bagaimanapun, kumpulan pejuang adalah rentas puak; ahli telah berkata dalam kenyataan bahawa mereka bukan milik atau menerima arahan daripada mana-mana pihak, telah membelakangkan pertikaian puak, dan sebaliknya memberi tumpuan untuk memerangi pendudukan Israel.

Beberapa anggota pernah berada di penjara Pihak Berkuasa Palestin (PA) sebelum ini, kebanyakannya kerana memiliki senjata. PA baru-baru ini telah menahan salah seorang ahli terkemuka kumpulan itu, Musab Shtayyeh dari Hamas, satu langkah yang membawa kepada peningkatan ketegangan di jalan-jalan Nablus.

Bilakah penampilan rasmi pertama kumpulan itu?

Penampilan rasmi pertama Lions Den adalah pada 2 September semasa peringatan diadakan di Nablus untuk dua pejuangnya - Mohammed al-Azizi, pengasas kumpulan itu, dan Abd al-Rahman Sobh - yang dibunuh oleh tentera Israel 40 hari sebelumnya .

Program piagam dan penentangan kumpulan itu diumumkan pada hari yang sama. Ia berkata kumpulan itu akan terus menyasarkan tentera dan peneroka Israel.

Kenyataan itu menyalahkan apa yang dipanggil "keangkuhan" Israel dan pembunuhan rakyat Palestin atas peningkatan keganasan.

Kumpulan itu juga berucap kepada anggota pasukan keselamatan PA untuk menekankan perjuangan itu ditujukan kepada pendudukan Israel sahaja.

Ulasan