Tak Boleh Ke Kita Jumpa Kawan-kawan?


 Ismail Sabri, Wee dari BN menafikan pertemuan sulit 'Langkah Tropicana' dengan PAS

Beberapa pemimpin Barisan Nasional (BN) menafikan mengadakan pertemuan sulit dengan pemimpin PAS di Tropicana Golf Resort di Petaling Jaya, Selangor baru-baru ini, berikutan tuduhan mereka merancang untuk berpaling tadah.

Bekas perdana menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, yang digambarkan di pusat peranginan golf itu, berkata beliau berada di sana untuk melihat bekas kakitangannya dan mengeluh bahawa dia tidak dapat melihat rakan-rakannya lagi tanpa dikaitkan dengan langkah untuk menjatuhkan kerajaan.

"Saya baru sahaja menghadiri majlis perpisahan dengan bekas kakitangan Pejabat Perdana Menteri," katanya dipetik sebuah portal berita.

"Ia tidak benar [tentang pertemuan itu]. Pertemuan 10 orang apa? Hanya lima orang yang disenaraikan dalam senarai. Ini semua fitnah jahat untuk merosakkan reputasi saya.

"Sekarang ini, saya tidak dapat berjumpa dengan rakan-rakan saya. Seseorang menjadi pengkhianat apabila bertemu dengan rakan PAS, tetapi menjadi penyelamat apabila bertemu pemimpin [Pakatan Harapan]. Ini gila," katanya.

Ismail Sabri juga berkata beliau turut bertemu dengan Bendahari Agung BN Datuk Seri Hishammuddin Hussein di sana.

“Malah ada khabar angin bahawa bekas menteri kesihatan Khairy Jamaluddin merancang untuk menentang Presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

“Pemimpin Umno memfitnah antara satu sama lain malah memecahbelahkan parti, hanya kerana [ada] mahu menyokong orang tertentu menjadi perdana menteri dan membentuk kerajaan,” tambahnya.

Beberapa gambar pemimpin BN dan PAS yang ditemui di Tropicana Golf Resort di Petaling Jaya menjadi viral baru-baru ini, menyebabkan rakyat Malaysia dalam talian menggelar pertemuan itu sebagai "Tropicana Move" berhubung plot terkenal "Sheraton Move" yang menyaksikan keruntuhan kerajaan persekutuan Pakatan Harapan (PH) pada 2020.

Menurut Malaysiakini, 10 pemimpin BN dan PAS didakwa menghadiri mesyuarat itu, termasuk Ketua Umno Ketereh Tan Sri Annuar Musa, Setiausaha Agung PAS Datuk Seri Takiyuddin Hassan, Presiden MCA Datuk Seri Wee Ka Siong dan pembantu Annuar Datuk Tun Faisal Ismail Aziz.

Wee juga dipetik menolak dakwaan itu, berkata dia hanya mengadakan "makan tengah hari dim sum dengan dua rakan" di sebuah restoran Cina di sana semalam.

"Saya ternampak pengawal peribadi Ismail Sabri dan pergi bertanya khabar kepadanya ketika dia sedang bersarapan. Saya hanya memberi salam dan kemudian saya tidak mengganggunya kerana rakan-rakan saya sudah tiba," jelas bekas menteri pengangkutan itu.

Wee juga mempersoalkan bagaimana pertemuan boleh berlaku sedangkan Ismail Sabri berada di situ seorang diri.

"Saya tidak nampak orang lain. Bagaimana saya tahu jika dia ada mesyuarat? Anda boleh semak dengan pengurusan Tropicana, semak CCTV? Tolong, ini [mengenai] privasi. Bagaimana mereka boleh berbuat demikian?" Wee dilaporkan bertanya.

Sementara itu, ketika diminta mengulas, Annuar menafikan terlibat dalam sebarang pertemuan semalam.

"Saya berada di sana untuk bermain golf," katanya dalam pesanan ringkas. - MMOL

Ulasan