Tunisia Mungkin Disingkir Daripada Piala Dunia 2022

 


Badan induk dunia bola sepak FIFA telah memberi amaran kepada Persekutuan Bola Sepak Tunisia (TFF) bahawa penyertaan pasukan mereka pada Piala Dunia 2022 boleh terancam jika terdapat campur tangan kerajaan dalam organisasi itu.

Setelah layak ke Piala Dunia keenam mereka, negara Afrika Utara itu berada dalam Kumpulan D bersama juara dunia, Perancis, Australia dan Denmark, yang mereka hadapi pada perlawanan pembukaan 22 November.

Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa (FIFA) menghantar surat kepada TFF awal minggu ini yang menggariskan kebimbangan selepas Menteri Belia dan Sukan Tunisia, Kamel Deguiche telah mengancam untuk membubarkan beberapa pejabat persekutuan, antara komen baru-baru ini yang menjengkelkan badan induk global itu.

Mengikut peraturan FIFA, persekutuan semua negara anggota mesti bebas daripada sebarang penglibatan pihak ketiga atau kerajaan.

Kenya dan Zimbabwe kini diharamkan kerana pelanggaran ini. India digantung sebentar atas sebab yang sama pada Ogos tahun ini.

FIFA mengesahkan surat itu kepada agensi berita Reuters tetapi enggan mengulas lanjut. Tiada komen segera daripada TFF.

Surat daripada Kenny Jean-Marie, pengarah persatuan ahli FIFA, kepada setiausaha agung TFF Wajdi Aouadi mengingatkan persatuan itu tentang kewajipannya untuk bertindak secara bebas dan mengelakkan pengaruh tidak wajar oleh pihak ketiga

“Sebarang kegagalan untuk mematuhi kewajipan ini boleh mengakibatkan pengenaan penalti di bawah undang-undang FIFA, termasuk penggantungan persatuan berkaitan,” katanya.

Pasukan itu tidak pernah berjaya keluar dari peringkat kumpulan. Di Russia 2018, ia hanya mencatatkan kemenangan kedua dalam Piala Dunia dan yang pertama sejak 1978 selepas mengalahkan Panama 2-1.

Ulasan