100 Juta Orang Kehilangan Tempat Tinggal Di Seluruh Dunia Pada 2022

 

Seratus juta orang di seluruh dunia terpaksa meninggalkan rumah mereka pada 2022 dan PBB terus membantu mereka yang memerlukan dalam pelbagai cara, kata UNHCR, agensi pelarian PBB, pada Isnin.

Ketua agensi itu, Filippo Grandi, menyifatkan angka itu sebagai "rekod yang tidak sepatutnya dibuat," kata UN News.

Jumlah itu meningkat daripada kira-kira 90 juta pada 2021 berikutan wabak keganasan, atau konflik yang berlarutan, merupakan faktor penghijrahan utama di banyak bahagian dunia, termasuk Ukraine, Ethiopia, Burkina Faso, Syria dan Myanmar.

Beribu-ribu pendatang yang terdesak melihat Eropah sebagai destinasi pilihan, meletakkan nyawa mereka di tangan penyeludup manusia, dan memulakan perjalanan berbahaya merentasi Mediterranean, UN News memberi amaran.

Kini sudah lebih tujuh tahun sejak konflik berlarutan bermula di Yaman, yang mencetuskan malapetaka kemanusiaan dan telah memaksa lebih 4.3 juta orang meninggalkan rumah mereka.

Pada bulan Mei, agensi penghijrahan PBB IOM dan sayap bantuan kemanusiaan Kesatuan Eropah, ECHO, mengumumkan bahawa mereka meningkatkan usaha untuk bertindak balas terhadap keperluan lebih 325,000 orang yang kehilangan tempat tinggal akibat konflik, termasuk pendatang dan komuniti yang menjadi tuan rumah kepada mereka.

“Keadaan juga semakin teruk bagi pendatang di Yaman, terutamanya wanita, yang hidup dalam keadaan teruk di Yaman dengan sedikit kawalan ke atas kehidupan mereka,” kata Christa Rottensteiner, ketua misi IOM di negara itu.

Di Syria, perang kini telah menjejaskan kehidupan selama 11 tahun: hampir 5 juta kanak-kanak yang dilahirkan di Syria tidak pernah mengenali negara itu dengan aman, tambah Berita PBB.

Lebih daripada 80,000 rakyat Syria memanggil kem Za'atari yang besar di Jordan sebagai "rumah", dan ramai daripada mereka mungkin terpaksa tinggal di luar negara mereka untuk masa hadapan.

"Prospek pulangan buat masa ini tidak kelihatan menjanjikan," kata Dominik Bartsch, wakil UNHCR di ibu negara Jordan, Amman, pada Julai. "Kami tidak melihat persekitaran di Syria yang kondusif untuk kembali."

Secara keseluruhan, Jordan menampung kira-kira 675,000 pelarian berdaftar dari Syria, dan kebanyakan mereka tinggal di bandar dan kampung di kalangan masyarakat tempatan, dengan hanya 17 peratus tinggal di dua kem pelarian utama, Za'atari dan Azraq.

Lebih lima tahun lalu, ratusan ribu Rohingya meninggalkan rumah mereka di Myanmar. Hampir sejuta tinggal di kem Cox's Bazar yang luas di seberang sempadan di negara jiran Bangladesh.

Pada bulan Mac, PBB melancarkan pelan tindak balas terbaharunya, meminta lebih daripada 881 juta dolar AS untuk pelarian, dan komuniti jiran (lebih daripada setengah juta warga Bangladesh), yang juga sangat bergantung kepada bantuan.

Angka agensi pelarian PBB menunjukkan bahawa menjelang Disember, lebih 7.8 juta pelarian Ukraine telah direkodkan di seluruh Eropah.

Di Ethiopia, berjuta-juta orang masih kehilangan tempat tinggal akibat konflik bersenjata di wilayah Tigray, yang bermula pada November 2020. Menjelang akhir tahun ini, gencatan senjata rapuh yang ditengahi antarabangsa nampaknya akan diadakan dengan bantuan untuk kembali ke wilayah utara yang bertempur tidak dapat diakses selama berbulan-bulan, bersama dengan ramai yang pulang ke tanah air untuk membina semula kehidupan mereka yang hancur.

Kembali pada bulan Januari, agensi pelarian PBB mengeluarkan amaran keras bahawa disebabkan keadaan yang semakin merosot, pelarian di rantau itu bergelut untuk mendapatkan makanan, ubat dan air bersih yang mencukupi, dan berisiko mati melainkan keadaan bertambah baik.

Menurut Berita PBB, pelarian juga mendapati diri mereka diserang secara langsung. Pada bulan Februari, sebagai contoh, beribu-ribu rakyat Eritrea terpaksa meninggalkan kem di wilayah Afar, selepas lelaki bersenjata menyerbu masuk, mencuri barang-barang dan membunuh penduduk.

Menjelang Ogos, agensi PBB mengeluarkan rayuan segera untuk mendapatkan pembiayaan untuk membantu lebih 750,000 orang yang mencari perlindungan di Ethiopia. Program Makanan Sedunia memberi amaran bahawa melainkan ia menerima pembiayaan, ramai pelarian tidak akan mempunyai apa-apa untuk dimakan.

UNHCR berkata kerajaan di seluruh dunia telah menjanjikan kira-kira 1.13 bilion dolar, jumlah rekod, untuk menyediakan talian hayat kepada orang yang kehilangan tempat tinggal akibat peperangan, keganasan dan pencabulan hak asasi manusia.

"Akibat konflik, kecemasan iklim, dan krisis lain, orang yang berpindah di seluruh dunia menghadapi keperluan yang tidak pernah berlaku sebelum ini," kata Grandi. "Nasib baik, penderma murah hati UNHCR terus menyokong mereka semasa hari-hari yang teruk ini, mewujudkan harapan untuk masa depan yang lebih cerah."

Musim sejuk yang akan datang ini akan menjadi sangat mencabar bagi berjuta-juta orang yang terpaksa meninggalkan rumah mereka di seluruh dunia, kata UNHCR dalam laman webnya.

"Dunia kita sedang menghadapi krisis perpindahan dalaman. Rekod jumlah orang yang tinggi di seluruh dunia telah dipindahkan di dalam negara mereka akibat tragedi seperti konflik, bencana dan krisis iklim," kata Setiausaha Agung PBB Antonio Guterres pada bulan Jun, apabila PBB melancarkan Agenda Tindakan mengenai Perpindahan Antarabangsa.

"Kita semua mempunyai tanggungjawab untuk bertindak. Nasib orang yang kehilangan tempat tinggal secara dalaman adalah lebih daripada isu kemanusiaan. Ia memerlukan pendekatan bersepadu -- menggabungkan pembangunan, pembinaan keamanan, hak asasi manusia, tindakan iklim dan usaha pengurangan risiko bencana," katanya.

Ulasan