100K Bantah Rancangan Netanyahu


Kira-kira 100,000 penunjuk perasaan hadir di tengah bandaraya Tel Aviv, membantah rancangan kerajaan baharu Perdana Menteri Benjamin Netanyahu untuk mengubah sistem kehakiman. 

Tindakab mereka dikatakan akan mengancam semakan dan imbangan demokrasi ke atas menteri oleh mahkamah.

Demonstrasi hari Sabtu itu adalah yang terbesar sejak Netanyahu kembali berkuasa bulan lalu sebagai ketua kerajaan paling kanan dalam sejarah Israel.

Mengapa orang Israel membantah?

Rancangan itu, yang didakwa kerajaan diperlukan untuk mengekang tindakan berlebihan oleh hakim aktivis, telah mendapat tentangan hebat daripada kumpulan demostran, termasuk peguam. 

Ia juga menimbulkan kebimbangan di kalangan pemimpin perniagaan dan melebarkan perpecahan politik yang sudah mendalam.

Penunjuk perasaan berkata masa depan demokrasi Israel terancam jika kerajaan berjaya meneruskan rancangan itu. 

Rancangan kerajaan Israel akan mengetatkan kawalan politik ke atas pelantikan kehakiman dan mengehadkan kuasa Mahkamah Agung untuk membatalkan keputusan kerajaan atau mengisytiharkan undang-undang Knesset tidak berperlembagaan dan untuk kerajaan menolak.  keputusan mahkamah.

Selain mengancam kebebasan hakim dan melemahkan pengawasan terhadap kerajaan dan parlimen, penunjuk perasaan berkata rancangan itu akan menjejaskan hak minoriti dan membuka pintu kepada lebih banyak rasuah.

 “Mereka mahu menjadikan kita diktator, mereka mahu memusnahkan demokrasi,” kata ketua Persatuan Peguam Israel, Avi Chimi.  

"Mereka mahu memusnahkan pihak berkuasa kehakiman, tidak ada negara demokrasi tanpa pihak berkuasa kehakiman." tegasnya. 

Ulasan