Beribu-ribu Memasuki Ethiopia Lari Dari Pertempuran Sudan

 


Beribu-ribu orang telah memasuki Ethiopia kerana melarikan diri dari pertempuran di negara jiran Sudan, kata seorang pegawai Ethiopia pada hari Rabu.

 Bercakap kepada media tempatan, Gizachew Muluneh, ketua biro komunikasi di wilayah Amhara Ethiopia, berkata dalam lima hari terakhir beribu-ribu orang telah memasuki zon West Gonder wilayah Amhara yang melarikan diri dari pertempuran di Sudan.

 Muluneh berkata, pentadbiran wilayah dan kerajaan persekutuan bersama-sama menyediakan bantuan kemanusiaan kecemasan serta sokongan material kepada pelarian yang terdiri daripada pelbagai bangsa.  Beliau juga berkata ramai warga Ethiopia yang sebelum ini menetap di Sudan telah kembali ke negara asal mereka dalam beberapa hari lepas.

 "Penduduk tuan rumah tempatan juga menyediakan makanan dan air kepada pelarian yang kebanyakannya terdiri daripada kanak-kanak, wanita, ibu dan orang tua," kata Muluneh lagi.

 Pertempuran kejam meletus di Khartoum, ibu negara Sudan, pada 15 April dan semakin memuncak di beberapa bahagian di negara itu.

 Pertempuran yang berterusan sedang melagakan tentera Sudan dengan pasukan separa tentera negara itu, Pasukan Sokongan Pantas (RSF).  Kedua-dua pihak telah menuduh satu sama lain mmulakan konflik.

 Perbezaan yang mendalam telah muncul antara tentera Sudan dan RSF, terutamanya mengenai integrasi kedua-duanya ke dalam tentera seperti yang ditetapkan dalam perjanjian rangka kerja yang ditandatangani antara pemimpin tentera dan awam pada 5 Dis. 2022.

 Pada Disember 2022, pemimpin tentera dan awam Sudan menandatangani perjanjian rangka kerja politik untuk menamatkan kebuntuan politik dan memulakan kuasa peralihan awam selama dua tahun, tetapi kedua-dua pihak setakat ini gagal mengubah perjanjian itu menjadi perjanjian muktamad.  ■

Ulasan