Puak Saingan Sudan Bersetuju Dengan Gencatan Senjata Selama Tujuh Hari


Ketua Angkatan Bersenjata Sudan (SAF) Abdel Fattah al-Burhan (Gambar kanan), dan Ketua Pasukan Sokongan Pantas (RSF) Mohamed Hamdan Dagalo (Gambar kiri), pada Selasa bersetuju dengan tujuh hari gencatan senjata hari yang ditaja oleh negara jiran Sudan Selatan.

Jurucakap Kementerian Luar Negeri Sudan Selatan, Pauline Adhong Malok, berkata pada taklimat media di Juba, ibu negara Sudan Selatan, bahawa gencatan senjata, yang dirundingkan oleh Presiden Sudan Selatan Salva Kiir, akan bermula Khamis untuk membuka jalan bagi rundingan damai antara puak yang berperang yang diketuai oleh dua jeneral.

"Kerajaan Republik Sudan Selatan telah mendapat persetujuan kedua-dua pihak dalam konflik semasa di Sudan untuk menamakan wakil mereka kepada rundingan damai yang akan diadakan di mana-mana tempat pilihan mereka," kata Malok.

Beliau menambah bahawa Kiir, semasa perbualan telefon dengan dua jeneral Sudan yang sedang bertelagah, menekankan keperluan untuk gencatan senjata yang lebih lama dan penyelesaian segera kepada konflik yang tercetus pada pertengahan April.

Kiir ialah ketua pasukan Perhimpunan Pihak Berkuasa Antara Kerajaan Mengenai Pembangunan (IGAD) Ketua Negara yang sedang berunding untuk menamatkan konflik bersenjata di Sudan.

Ketika ini dalam minggu ketiga, konflik di Sudan, yang tertumpu di ibu kota Khartoum, telah mencetuskan penghijrahan besar-besaran orang awam ke negara jiran, termasuk Mesir, Ethiopia, Chad, dan Sudan Selatan.

Di samping itu, negara-negara asing telah memindahkan rakyat mereka dari Sudan walaupun Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu memberi amaran tentang krisis kemanusiaan yang akan berlaku di tengah-tengah kekurangan makanan, air bersih, dan ubat-ubatan di kalangan orang awam yang terperangkap dalam konflik itu.

Pertempuran antara SAF dan RSF telah membunuh lebih 500 orang dan menyebabkan lebih 4,000 lagi cedera setakat ini, menurut Kementerian Kesihatan Sudan.  

Ulasan