Israel Tolak Gencatan Senjata Dengan Hamas, Mahu Teruskan Takluk Gaza


 Bagi kebanyakan penganalisis, mesej kerajaan Israel adalah jelas: tidak akan ada gencatan senjata kekal, dan perang yang dahsyat ke atas Gaza akan berterusan.

Israel nampaknya telah ‘menutup mata dan telinga’ pengumuman Hamas pada hari Isnin bahawa ia telah bersetuju dengan cadangan gencatan senjata Mesir-Qatari .

“Israel mahu menyimpan hak untuk meneruskan operasi di Gaza,” kata Mairav ​​Zonszein, penganalisis kanan Israel-Palestin untuk Kumpulan Krisis Antarabangsa (ICG).

Zonszein menambah, perjanjian kelihatan mustahil selagi Israel enggan menamatkan perang, untuk kebaikan.

"Jika anda memasuki perjanjian gencatan senjata, maka anda [akhirnya] memerlukan gencatan senjata," katanya kepada Al Jazeera.

Pengeboman Israel ke atas Rafah mempunyai tujuan kononnya untuk membubarkan batalion Hamas dan merampas kawalan lintasan Gaza-Mesir, yang Israel menuduh Hamas digunakan untuk menyeludup senjata ke dalam kawasan yang dikepung.

Namun kumpulan kemanusiaan dengan cepat menyatakan bahawa penutupan lintasan itu akan membawa akibat buruk kepada lebih sejuta rakyat Palestin yang tinggal di Rafah, majoriti daripada mereka kehilangan tempat tinggal.

Ia juga menjejaskan harapan untuk mendapatkan perjanjian antara Israel dan Hamas, yang Mesir, Qatar dan Amerika Syarikat telah menghabiskan beberapa hari cuba untuk menjadi broker, dengan William Burns, ketua Agensi Perisikan Pusat (CIA) banyak terlibat.

Israel berkata bahawa syarat gencatan senjata Hamas berbeza daripada cadangan sebelumnya yang dilihatnya. Tetapi penganalisis percaya bahawa isu yang lebih luas ialah Israel tidak bersedia untuk bersetuju dengan gencatan senjata kekal, walaupun selepas Hamas membebaskan tawanan Israel.

Ulasan