‘Hadiah Istimewa’ Menjelang Monsoon Cup - Penduduk Tok Abu Terima Notis Roboh Rumah

Hairan??!! Rumah yang bertanda pangkah menerima notis roboh, rumah yang bertanda anak panah (rumah kerabat JKKK) tidak diberi notis !


Kuala Nerus – Tempias pembangunan ‘rakus’ Pulau Duyong dan Monsoon Cup bakal memberikan ‘hadiah istimewa’ kepada penduduk asal yang tinggal di pesisir sungai Terengganu dalam DUN Seberang Takir.


Dalam keadaan ‘kroni’ yang terbabit bergembira menyambut keputusan kerajaan meneruskan penganjuran sukan tersebut dengan peruntukan RM22.6 juta, tiga keluarga di Kampung Tok Abu Seberang Takir mengalami ‘detik cemas dan perasaan gundah gulana’ kerana rumah mereka akan dirobohkan pada bila-bila masa mulai 22 Oktober lalu.


Pihak Pejabat Tanah Kuala Terengganu telah menghantar notis pada 22 September lalu mengarahkan mereka berpindah dalam tempoh 30 hari dan ‘merombak’ rumah mereka sendiri, sebelum pihak pejabat ‘membawa jentolak’ untuk menyodok dan merobohkannya.


Seorang penduduk yang terlibat, Encik Mokhtar Ali, 56, dari Kampung Seberang Tok Abu mendakwa beliau adalah penduduk asal dan telah tinggal di atas tanah tersebut sejak lebih 20 tahun lalu.


Katanya, tanah tersebut merupakan peninggalan keluarga serta mengakui tidak pernah membuat permohonan secara rasmi kerana pernah mendapat jaminan dari wakil rakyat Umno dan kerajaan Barisan Nasional (BN).


“Saya akui kesilapan tidak membuat permohonan rasmi tetapi telah tinggal sejak lebih 20 tahun dan penduduk asal di kampong ini.


“Saya pernah dapat ‘jaminan’ seorang bekas wakil rakyat Umno-BN ketika itu supaya duduk (tinggal) di atas tanah itu tanpa rasa bimbang kerana telah turun-temurun,” jelasnya kepada Buletinonline.


Beliau melahirkan rasa sedih dan dukacita kerana menerima notis dari kerajaan yang dipilihnya pada pilihanraya umum yang lalu.


“Saya rasa terkilan dan sedih dengan penerimaan notis itu dan harap kerajaan buat pertimbangan semula dengan menyediakan tapak baru untuk kami sekeluarga sebagai tempat tinggal baru,” katanya ketika ditemui Buletinonline semalam.

Menurutnya, pihak kerajaan negeri tidak akan membayar apa-apa pampasan terhadap notis tersebut kerana didakwa menceroboh tanah kerajaan.


Seorang warga emas dan ibu tunggal, Wan Mariam Endut, 62, turut melahirkan rasa sedih, terharu dan marah dengan perintah pejabat agar tanah yang diterokai oleh datuk neneknya, dikosongkan segera
.

“Mak Cik cukup-cukup sedih dan terasa hati bila dapat notis kerajaan supaya kami kosongkan tanah itu yang diduduki sejak lebih 35 tahun lalu.


“tanah ini telah di terokai, diusahakan dan diduduki oleh ibubapa dan datuk nenek Mak Cik sejak Mak Cik dilahirkan lagi,


“Mak Cik pernah buat permohonan tanah itu sejak 10 tahun lalu tetapi kerajaan tidak memberikan jawapan dan tiba-tiba menerima notis roboh,” ujarnya dengan nada sedih dan terharu.


Katanya, kerajaan negeri perlu melihat kewajaran ‘menghalau’ penduduk asal yang tinggal di atas tanah tersebut sejak terun-temurun lagi.


Beliau juga meminta kerajaan berlaku adil, kerana menurutnya hanya tiga buah rumah sahaja disitu yang menerima notis roboh sedangkan dua rumah yang didiami oleh ‘kaum kerabat Jawatankuasa Keselamatan dan Kemajuan Kampung tidak diberi notis.


“Kerajaan kena adil, jangan pilih kasih, mengapa rumah Mak Cik yang kena sedangkan dua rumah lagi ‘adik beradik’ JKKK tidak diberi notis,”katanya sambil jarinya menunjuk kearah dua buah rumah tersebut.


Pengerusi Majlis Tindakan Dun (MTD) Seberang Takir, Haji Zakaria Dagang meminta kerajaan negeri membuat pertimbangan hak milik kepada tiga orang penduduk asal yang ‘tercicir’.


“Saya minta kerajaan negeri buat perkiraan dan pertimbangan semula untuk beri hak milik kepada tidak orang penghuni yang masing-masing telah terima notis roboh rumah mereka.


“mereka (mangsa) adalah penduduk asal di Kampung Tok Abu ini dan wajar diberi hak milik ke atas tanah yang telah mereka terokai dan usahakan,


“menurut kaedah Islam, mereka berhak diberi hak milik kerana usaha mereka ‘menghidupkan’ tanah tersebut ” ujarnya.


Katanya, tanah ganti dan pampasan perlu diberi jika kerajaan negeri terpaksa mengambil balik tanah-tanah tersebut.


Ketua Angkatan Muda Parti KeADILan Rakyat (AMK) Terengganu, Fariz Musa isu tersebut perlu ditangani segera dengan menggantikan tapak tanah baru kepada penduduk terbabit.


“Masalahnya, ke mana mereka hendak pergi jika rumah mereka dirobohkan dan kerajaan perlu tangani segera dengan menggantikan tapak tanah baru kepada penduduk yang terlibat dengan pengambilan balik tanah di Kampung Tok Abu,” tegasnya.


Oleh itu, katanya pihak Pejabat Tanah Daerah perlu menyediakan tapak tanah baru kepada beberapa buah keluarga tersebut yang tidak berjauhan dengan tempat kerja mereka.


Menurut notis (imej bawah) yang dikeluarkan oleh Pejabat Tanah Kuala Terengganu, penduduk terbabit didakwa melakukan kesalahan di bawah Seksyen 425 (1) Kanun Tanah Negara yang boleh diambil tindakan denda tidak melebihi RM50,000.00 atau tidak lebih lima tahun penjara atau kedua-dua sekali.


Notis berkenaan turut memaklumkan bahawa pihak Pejabat Tanah Daerah tidak akan mengeluarkan apa-apa amaran lagi dan tindakan roboh boleh dilakukan pada bila-bila masa dari sekarang


Janji ‘Tin Kosong’ Ahmad dan Kerajaan

Setiu – Kata-kata Menteri Besar Terengganu, Dato’ Ahmad Said yang berjanji kerajaan di bawah kepimpinannya telus dan adil hanya ibarat janji ‘tin kosong’ yang kuat bunyinya apabila diketuk, namun isinya meleset


Beratus-ratus rakyat dari kalangan Orang Kurang Upaya (OKU), warga emas, miskin dan dhaif

tidak mendapat pembelaan, dipinggirkan dan tersisih dari senarai penerima bantuan dana khas raya baru-baru ini.


Namun begitu, peruntukkan duit raya sebanyak RM46.594 juta, ditambah lagi RM 1juta habis ‘licin’ diagih-agihkan !


Persoalan kepada siapa wang rakyat hasil royalti minyak itu diberikan, kini terus menjadi perbualan masyarakat.(Gambar - Wan Limah yang rabun dan hanya boleg mengesot)

Tinjauan Buletinonline ke Kampung Buloh Hilir, dekat sini, telah membawa kepada pertemuan dengan beberapa orang warga emas yang dinafikan haknya samasekali.


Nama mereka tidak tersenarai dalam senarai awal dan juga tidak dimasukkan kedalam senarai ‘tercicir’ sebagaimana yang di gembar-gemburkan kerajaan.


Puan Laghiah Abdullah, 59, (gambar bawah kiri) dari Kampung Buloh Hilir telah diserang ‘stroke’ (angin ahmar) sejak tiga tahun lalu.


Beliau mengadu tidak pernah menerima bantuan dana khas raya sejak ia diperkenalkan lapan tahun lalu.


“Saya masa muda pernah memegang jawatan Ketua Wanita Umno tetapi setelah sedar keluar parti itu,” ujar ketika ditemui di rumahnya.


Menurutnya, kerajaan negeri tidak wajar mengamalkan sikap pilih kasih serta menyisihkan golongan miskin yang layak.

Seorang lagi warga emas, Siti Ismail, 85, juga dari Kampung Buloh Hilir telah mengidap sakit tua sejak 10 tahun lalu.


Menurutnya, beliau pernah memohon bantuan tetapi tidak pernah mendapatnya, kerana keluarganya berlainan ‘warna’ dengan pemerintah.


“Mak cik sudah tidak larat kerana sakit dan keuzuran sejak lebih 10 tahun. Biasalah orang tua banyak penyakit.


“Bantuan kerajaan dari dana khas raya tidak pernah dapat sama juga dengan bantuan lain, Mak cik ada minta tetapi tidak pernah dapat lagi,” jelasnya yang tidak dapat bangun dan hanya terlentang kerana mengalami tekanan darah rendah dan pening kepala.


Manakala Wan Limah Hitam, 73, warga emas yang mengidap pelbagai jenis penyakit termasuk sakit tua, kencing manis serta rabun matanya.


Beliau mengalami masalah tersebut sejak 10 tahun lalu dan tidak dapat berjalan seperti biasa kecuali ‘mengesot’ dengan bantuan anak cucunya.


Katanya, bantuan dana khas raya tidak pernah diperolehi sejak diwujudkan oleh kerajaan Barisan Nasional (BN) beberapa tahun lalu kerana ‘politik’. (Gambar kiri - Siti Ismail tidak dapat bangun)


Wan Limah yang keuzuran itu kini tinggal bersama anak menantunya hanya bekerja sebagai buroh kasar dalam sebuah rumah bersama 12 orang sekeluarga.

Bukan sahaja warga Kampung Buluh Hilir yang tidak dapat pembelaan, malah pada 19 September 2008 lalu, seramai 100 orang penduduk termasuk Orang Kurang Upaya (OKU) dari Kampung Sungai Buaya Dungun kecewa kerana tidak mendapat bantuan Dana Khas Aidilfitri.

Mereka juga mendakwa disisihkan dan dipinggirkan dari menerima bantuan kerana pilih kasih dan pilih bulu

Jawatankuasa Keselamatan dan Kemajuan Kampung (JKKK).


Selapas ini, Ahmad Said dan wakil-wakil rakyat yang dipimpinnya akan bersuara lagi,

“kerajaan negeri menagihkan bantuan secara telus dan adil” !

Ulasan