Agenda Perpaduan Muslim Lebih Besar


KUALA TERENGGANU - Kedua-dua Naib Presiden PAS, Datuk Ustaz Idris Ahmad dan Datuk Seri Ahmad Samsuri Mokhtar tegas menyatakan bahawa parti itu meneruskan agenda perpaduan yang lebih besar daripada mana-mana matlamat politik masa kini.

Datuk Seri Ahmad Samsuri berkata agenda perpaduan Melayu-Islam lebih besar daripada 'survival' atau kesinambungan mana-mana parti politik tertentu.

Beliau berkata, sebab itu PAS akan terus mempertahankan hubungannya dengan Umno melalui pakatan Muafakat Nasional (MN).

“Kami akan terus mengusahakan perbincangan dengan Umno untuk memastikan kerjasama antara kedua-dua parti kekal utuh, walaupun beberapa pemimpin menyifatkan MN sebagai “terkubur”.

“Kita melihat agenda besar dan bukan sekadar agenda parti (atau) politik kepartian,” katanya kepada pemberita ketika ditemui pada majlis sambutan Hari Raya DUN Rhu Rendang di dataran pejabat daerah Marang di Terengganu pada 16 Mei.

Beliau mengulas nasib pakatan MN dan hubungannya dengan Umno yang disifatkan sebagai tegang selepas PAS menyertai Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) untuk membentuk gabungan Perikatan Nasional (PN) yang bertelagah dengan Barisan Nasional (BN) dalam pilihanraya negeri Melaka dan Johor baru-baru ini.

Ahmad Samsuri, yang juga Menteri Besar Terengganu, turut mengulangi penegasan Presiden PAS Tan Sri Abdul Hadi Awang bahawa parti itu perlu sentiasa berusaha untuk memastikan kedua-dua MN dan PN dapat diteruskan dan menjadi salah satu alternatif di negara ini berbanding Pakatan Harapan Pembangkang. (PH) gabungan.

“Bagi PAS kita melihat agenda yang lebih besar untuk ummah (Melayu-Islam).

"Mana yang lebih besar, ummah atau survival parti politik tertentu sahaja? Kami (PAS) tidak berputus asa untuk mempertahankan MN kerana bagi kami pakatan itu tidak seperti yang digambarkan oleh beberapa pemimpin parti politik," jelasnya kepada akhbar harian Melayu. 

Ahmad Samsuri menambah, PAS tidak gusar sekiranya pihak lain tidak mahu komited.

“Ini bukan soal bertunang, bukan juga soal perkahwinan atau mencari pasangan yang sesuai.

"Sebaliknya, ini adalah soal ummah. Kepentingan agenda besar umat Islam adalah lebih besar daripada perkara lain," katanya.


Dalam nada yang sama, Senator Datuk Idris Ahmad, PAS tidak akan berganjak daripada kedudukan memperjuangkan perpaduan ummah.

"Apa pun keputusan, kami tetap dengan perpaduan (sebagai pendirian kami). Kajian yang dijalankan oleh penyelidik politik sejak Pilihan Raya Umum 1969 menunjukkan mana-mana parti politik di Malaysia yang mengambil bahagian dalam pilihan raya tidak boleh melakukannya secara solo. .

“Sekurang-kurangnya mesti ada kerjasama (dan) pengalaman yang diperoleh apabila berlaku perpecahan di kalangan kita...kita lihat parti yang (keahliannya) 65 peratus orang Islam (sedang) tewas, didominasi parti yang 35 orang. peratus (keahlian Muslim).

"Jadi PAS (akan) teruskan dengan agenda kita. Rakyat yang akan menilai kita nanti, bukan pemimpin parti," katanya selepas merasmikan program ‘Rehlah Till Jannah’ di di Perkampungan Darul Barakah, Marang, semalam.

Idris yang juga Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) berkata, politik PAS bukan untuk kepentingan peribadi tetapi untuk masa depan Islam dan umat Islam.

“Saya sudah 59 tahun. Saya tidak berpolitik untuk diri sendiri. Kita berpolitik untuk masa depan agama dan anak cucu, bukan untuk kita.

“Adakah kita benar-benar mahu bermain politik sehingga sanggup berkorban...ia bukan tentang kita tetapi tentang masa depan, kita sudah pun maju di zaman kita.

"Orang tua dalam kalangan pemimpin tidak perlu ego. Kita tidak perlu sombong sesama sendiri, duduk dalam kesatuan yang kita perjuangkan ini," katanya.

Ulasan