Disokong Tentera Israel, Peneroka Yahudi Menyerbu Pekarangan Masjid Al-Aqsa Sekali Lagi


Penduduk ekstrem Israel sekali lagi menceroboh kawasan Masjid al-Aqsa di Kota Lama Baitulmaqdis yang diduduki di bawah perlindungan tentera rejim ketika orang Yahudi menyambut Tahun Baru mereka, Rosh Hashanah.

Sumber media Palestin memetik saksi mata sebagai berkata bahawa peneroka menceroboh masuk ke tapak itu pada hari Selasa melalui Pintu Maghribi di sebelah barat perkarangan itu, yang berada di bawah kawalan rejim Israel sejak awal pendudukan al-Quds Timur dan Tebing Barat pada tahun 1967.

Mereka kemudiannya memulakan lawatan provokatif di dalam perkarangan dan melakukan ritual Talmud. 

Kumpulan peneroka lain sedang menunggu di luar Gerbang Maghribi, juga dikenali sebagai Pintu Maghariba, untuk dibenarkan masuk bagi pencerobohan.

Kumpulan berhaluan kanan Israel telah menggesa menyerbu perkarangan Masjid al-Aqsa bagi meningkatkan kehadiran Yahudi di sana ketika orang Yahudi meraikan Rosh Hashanah dari Isnin hingga Rabu.

Kumpulan sayap kanan pelampau secara terbuka menyeru untuk menjadikan tapak suci itu sebagai kawasan ibadat Yahudi dan meruntuhkan kuil Islam untuk membina kuil Yahudi di lokasi itu.

Penggubal undang-undang dan peneroka Israel garis keras kerap menyerbu perkarangan Masjid al-Aqsa di bandar yang diduduki itu, satu tindakan provokatif yang menimbulkan kemarahan rakyat Palestin. Pemecahan beramai-ramai seperti itu hampir selalu berlaku atas arahan kumpulan kuil yang disokong Tel Aviv dan di bawah naungan polis Israel di Baitulmaqdis.

Perkarangan Masjid al-Aqsa, yang terletak betul-betul di atas plaza Tembok Barat, menempatkan kedua-dua Dome of the Rock dan Masjid al-Aqsa.

Pada bulan Julai, peneroka Israel menceroboh masuk ke kawasan itu menjelang perayaan Aidil Adha umat Islam. Tentera Israel juga menyerang penganut Islam, melepaskan gas pemedih mata ke arah mereka, dan menahan beberapa daripada mereka.

Rejim Israel membenarkan lawatan Yahudi ke al-Aqsa walaupun pada hakikatnya perjanjian yang ditandatangani antara Israel dan kerajaan Jordan berikutan pendudukan Israel di Baitulmaqdis Timur pada 1967 melarang penyembahan bukan Islam di perkarangan itu.

Pada awal Oktober tahun lalu, mahkamah Israel mengekalkan larangan solat Yahudi di perkarangan Masjid al-Aqsa, selepas keputusan mahkamah rendah sebelum ini mencetuskan kemarahan rakyat Palestin dan seluruh dunia Islam.

Hakim mahkamah daerah di Baitulmaqdis Aryeh Romanov pada 8 Oktober mengesahkan bahawa orang Yahudi dilarang daripada beribadat secara terbuka di tapak tersebut dan hanya orang Islam dibenarkan untuk bersolat di situ.

Ulasan