Sidang DUN Hari Pertama

ADUN Batu Burok pertikai penolakan soalan kepada DUN Terengganu

Usul ADUN Batu Buruk, YB Dr. Syed Azman Syed Ahmad Nawawi yang dikemukakan pada hari pertama Sidang DUN akan dibincangkan oleh Yang Dipertua Dewan
Undangan Negeri (DUN) Terengganu, Tengku Putera Tengku Awang dengan Pegawai Undang-undang Negeri dan pihak urusan DUN.

Dr Syed Azman bangun pada awal persidangan DUN semalam, selepas sahaja perlantikan Yang DiPertua yang baru, bagi memohon agar Sidang DUN ditangguhkan bagi membincangkan secara khusus berkenaan dengan usul tidak puas hati terhadap penolakan soalan yang dikemukakan oleh ahli-ahli DUN kepada DUN.

Soalan-soalan yang dikemukakan oleh ADUN telah ditolak oleh dengan jawapan 'setelah dibuat penilitian' dan surat tersebut ditandatangani oleh Setiausaha DUN sahaja.

Sedangkan peraturan Dewan mengatakan dengan jelas bahawa penelitian dan keputusan menerima atau menolak satu-satu soalan itu adalah hak dan hanya boleh dilakukan oleh Yang DiPertua Negeri.

”Bagaimana soalan-soalan ADUN boleh ditolak sedangkan DUN Terengganu belum melantik Yang DiPertuan DUN,
”Kerajaan atau mana-mana pihak tidak berhak meniliti atau menolak mana-mana soalan, itu adalah hak kebebasan ADUN bagi mendapat maklumat yang benar, telus dan bertanggungjawab” kata Syed Azman.

Yang DiPertua DUN yang baru dilantik, Tengku Putera Tengku Awang, tidak menolak usul tersebut namun menyatakan bahawa Sidang DUN kelmarin adalah hanya untuk menguruskan perlantikan Yang DiPertua dan angkat sumpah ADUNSidang DUN Terengganu - Lapan ADUN PAS ikrar untuk berkhidmat kepada rakyat

Lapan ADUN PAS berikrar untuk berkhidmat kepada rakyat Terengganu dalam Upacara Angkat Sumpah Ahli-ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Terengganu pada hari pertama Sdang DUN hari ini.

Dato’ Ustaz Harun Taib, ADUN Manir, yang diamanahkan sebagai ketua whip PAS bagi penggal ini menyatakan ikrarnya pada jam 10.35 pagi

Kemudian diikuti dengan Presiden PAS Dato’ Seri Tuan Guru Hj Abdul Hadi Awang yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri Rhu Rendang mengangkat sumpah perkhidmatan sebagai wakil rakyat di depan Yang Dipertua pada jam 10.39 pagi.

Enam ADUN PAS yang lain yang turut mengangkat sumpah adalah Mohd Abd Wahid Endut (Wakaf Mempelam), Dr. Syed Azman Ahmad Nawawi (Batu Burok), Dato' Tengku Hassan Omar (Ladang), Ustaz Wan Hassan Ramli (Sura), Dr Alias Razak (Bukit Tunggal) dan Uztaz Mohd Nor Hamzah (Bukit Payung)

Sementara itu, upacara memilih Yang DiPertua Dewan juga berjalan dengan lancar tanpa sebarang gangguan.

Kelmarin, beberapa pihak yang bertentangan dengan kem Menteri Besar dalam UMNO Terengganu dikatakan menghantar orang ‘penghubung’ untuk meminta sokongan ADUN PAS, dalam usaha mereka mencadangkan nama lain bagi jawatan Yang DiPertua.

Namun pada pagi ini, tiada apa-apa cadangan lain selain Tengku Putera Tengku Awang, bekas ahli Parlimen Hulu Terengganu, yang dengan rasminya telah dilantik sebagai Yang DiPertua Dewan Undangan Negeri Terengganu bagi Penggal Yang Kedua Belas

Ulasan