14 Januari 2011

PGU; Asas yang kukuh Untuk Kembali Memerintah

http://buletinonline.net/images/stories/berita38/xlaksanaislam.gifKUALA TERENGGANU - PAS akan kembali memerintah di negeri Terengganu kerana mempunyai asas kukuh yang diletakkan semasa memerintah negeri Terengganu diantara tahun 1999 sehingga 2004.

Apakah asas yang paling kukuh kepada kehidupan orang-orang Islam yang beriman, selain dari meletakkan hukum tertinggi al-quran dan sunnah, Ijma' dan qias sebagai dasar sebuah kerajaan dan pemerintahan.

Asas kukuh tersebut telah disempurnakan oleh Tuanku Sultan Mizan Zainal Abidin pada bulan September tahun 2002 dengan menandatangani dan mewartakannya sebagai satu undang-undang.

Presiden PAS, Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berkata demikian ketika menjelaskan kejayaan PAS menjadi kerajaan di negeri Terengganu.

Katanya, dengan pertolongan Allah SWT, PAS telah dapat memerintah negeri Terengganu selama dua kali; pada tahun 1959 selama dua tahun setengah dan pada tahun 1999, selama sepenggal.

"Allah ta'ala tolong kita tahun 1959, memerintah (selama) dua tahun setengah, Allah tolong kita dalam tahun 1999, memerintah satu penggal,

"Kita telah berjaya meletakkan asas di terengganu, kita memerintah dalam masa empat tahun, kita telah meletakkan dalam perlembagaan hukum tertinggi (ialah) a-quran, Hadis, Ijma' ulamak dan qias,"katanya ketika melancarkan Jentera Pilihanraya DUN Bukit Tunggal, semalam.

Sebelum itu, beliau menyeru seluruh orang Melayu yang beragama Islam, untuk bersama-sama bekerja menegakkan Islam.

Beliau berkata, perjuangan menegakkan Islam, tetap menjadi suatu kewajipan samada kepada orang-orang Islam yang baik, mahu pun kepada mereka yang melakukan maksiat.

"Berapa banyak orang yang mengerjakan maksiat yang mengerjakan mungkar, dengan sebab dia berjihad (mengakkan Islam) Tuhan ampunkan dosanya,"jelas Ustaz Abdul Hadi.

Namun begitu, menurutnya, bagi menyelamatkan orang-orang Melayu yang beragama Islam itu, mestilah dengan bekerja menegakkan Islam.

"Kalau Melayu sahaja, macamana Umno bercakap 'ketuanan Melayu ketuanan Melayu', Islam tak tahu ke mana, kita serupa macam dia, hanyut macam dia juga, tidak selamat,"kata beliau.

Tiada ulasan:

Menjunjung Kasih Titah Agong; Fokus Tangani Covid-19

KUALA TERENGGANU - Dewan Ulamak PAS Pusat (DUPP) menyokong penuh kenyataan Timbalan Presiden PAS, YB Ustaz Dato’ Sri Tuan Ibrahim Tuan Man, ...