21 Mac 2012

Balai Raya Jadi Markas Pilihanraya Umno/BN


KUALA NERUS - Pemimpin Umno setempat terutamanya Ketua Penerangan Umnno Terengganu yang juga Pengerusi Jawatankuasa Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia negeri, Dato’ Ahmad Razif Abd Rahman dikecam kerana menjadikan sebuah balai raya di Kampung Seberang Takir sebagai Markas Pilihan Raya Barisan Nasional (BN).
Pengerusi Majlis Tindakan Dewan Undangan Negeri (MTD) Seberang Takir, Ustaz Zakaria Dagang menyifatkan tindakan Umno menjadikan sebuah balai raya sebagai markas parti tidak wajar kerana balai raya merupakan bangunan awam bagi kegunaan orang ramai tanpa mengira fahaman parti politik.

Menurutnya, pemimpin Umno-BN termasuk Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) yang juga Exco Kerajaan Negeri tidak tahu bezakan antara hak parti dengan hak kerajaan.

“Kami (PAS) kesal dan dukacita dengan tindakan pemimpin Umno setempat yang juga wakil rakyat (Adun) Seberang Takir, Dato’ Razif sendiri benarkan balai raya dijadikan markas parti (BN).

“Jika Exco (Razif) sendiri pun tidak ‘reti’ (tahu) hak kerajaan dengan hak parti. Saya minta rakyat ‘ajar’ (ubah) dalam Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13 akan datang,” tegasnya ketika ditemui Harakah, 20 Mac lalu.

Katanya, balai raya merupakan hak orang ramai dan itu bukan harta parti Umno atau Barisan Nasional tapi harta kerajaan.

Menurutnya, rakyat melihat tindakan tidak bermoral pemimpin Umno-BN yang rakus menjadikan harta kerajaan sebagai milik parti.

Beliau yang juga Penolong III Setiausaha PAS Terengganu yakin dengan perkembangan semasa Umno dan kerajaan BN Terengganu bakal ditumbangkan pada PRU13.

“Alhamdulillah, kita (PAS) lihat senario politik semasa di negeri (Terengganu) ini. Umno-BN akan tumbang walau pun pelbagai janji manis ditabur kepada rakyat.

“Sokongan pengundi muda dan pengundi ‘senyap’ yang tidak puas hati dengan kerajaan (BN) tetapi tidak mahu ‘menunjuk’ (jelas). Mereka tetap tolak Umno-BN, Insya’Allah,” jelasnya.

Katanya, persediaan PAS bagi menghadapi pilihan raya tersebut berada ditahap maksima hanya menunggu Parlimen dan Dun dibubarkan.

Ustaz Zakaria Dagang pernah bertanding calon PAS di Dun Seberang Takir pada tahun 2004 tetapi kalah kepada calon BN, Mohd Shapian Ali dengan majoriti 1,980 undi.

Tiada ulasan:

Perang Ahzab Melakar Sejarah Dan Cerminan Hari Ini

 Oleh: Dr Riduan Mohamad Nor Ramadhan pantas berlari , memecut semahunya tanpa menoleh sedetik pun kebelakang. Kita masih terkial-kial untuk...