19 Februari 2021

Zikir Al-Mathurat, Pohon Allah Angkat Covid-19


DUNGUN - Parti Islam SeMalaysia(PAS) Dungun mengambil tanggungjawab mengadakan bacaan zikir Al-Mathurat setiap pagi dengan memohon Allah Subhanahu Wa Ta'ala(SWT) mengangkat wabak Covid-19 dari bumi Terengganu khususnya.

Pengerusi Lajnah Tarbiah PAS Dungun, Ustaz Jamaluddin Jusoh berkata beliau, pihaknya memilih zikir Mathurat adalah untuk mengambil contoh daripada Nabi dan sekaligus mendapat pahala menghidupkan Sunnah Rasulullah sallallahu alaihi wa sallam. 

"Virus Corona adalah makhluk Allah, yang Allah jadikan untuk memberi ingatan kerana maksiat sedang subur di dalam masyarakat, jadi tidak dapat tidak untuk mengatasinya, kita kembali kepada pencipta-NYA," ujarnya. 

Timbalan Ketua Dewan Ulama Terengganu itu mengingatkan demikian ketika menyampaikan tazkirah pendek sebelum dan selepas bacaan zikir yang diadakan menerusi aplikasi 'Google Meet' dan 'Facebook'  pada setiap pagi bermula pada pukul 8.15 pagi. 

Menurut beliau, menjadi tanggungjawab setiap individu, ahli jemaah dan masyarakat untuk menghimpunkan suara-suara orang yang beriman untuk mendekatkan diri kepada Allah dan menjinakkan hati-hati agar takut melakukan maksiat. 

"Segalanya adalah di tangan Allah, Allah yang Maha berkehendak, Allah yang Maha Mengetahui  bila, kenapa dan bagaimana akan mengangkat ujian yang telah pun diturunkan ini. 

" Tetapi biarlah kita yang melahirkan pengharapan kepada Allah subhanahuwata'ala," katanya lagi.

Tiada ulasan:

Penyelesaian Islam Dalam Masyarakat Majmuk

KALA TERENGGANU - Penyelesaian Islam hendaklah menjadi pilihan setelah ideologi ciptaan manusia gagal dan bukan Islam yang hidup dalam masya...