05 April 2021

Skuad Cegah Pergiat Rondaan Menjelang Ramadan

 


Oleh : Naim Fadhilah Kamaruddin

DUNGUN - Skuad Nahi Munkar (Skuad Cegah) kawasan Undangan Negeri (DUN) Sura semakin aktif membuat rondaan mengekang maksiat dan dadah menjelang Ramadan. 

Ketua Pemuda PAS DUN Sura, Mohd Syahir Radin berkata, rondaan ini akan dilakukan lebih rancak dan tangkas menjelang bulan yang mulia sebagai awasan dan peringatan kepada umat Islam. 

"Kita akan kerahkan tenaga pemuda untuk lebih aktif lagi membuat rondaan bagi menghormati bulan Ramadan yang mendatang," jelasnya.

Syahir melahirkan keyakinannya dengan pelaksanaan pengawasan  itu dapat mengurangkan aktiviti negatif dk karyah terbabit. 

"Alhamdulillah, dengan adanya skuad ini saya yakin gejala yang tidak bermoral ini berjaya dikekang dan dikurangkan walaupun bukan secara menyeluruh," ujarnya lagi. 

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas membuat rondaan di sekitar beberapa kampung disini, semalam.

Sehubungan dengan itu, beliau menegur sesetengah orang  Islam yang masih tidak menghentikan aktiviti yang dibenci dan bakal mengundang murka Allah. 

"Saya menyeru kepada seluruh umat Islam, hentikan gejala maksiat dan dadah ini dan fikirkan kesannya terhadap generasi yang akan datang," tegasnya.

Tiada ulasan:

Muslimat Bersih Surau dan Sumbang Telekung

Oleh: Mawardi HULU TERENGGANU - Muslimat Dewan Undangan Negeri (DUN) Manir mengambil inisiatif mengadakan gotong royong berperingkat members...