25 Mei 2021

Tingkat Usaha Bebaskan Palestin

 


Menteri Luar Negeri Jordan Ayman Safadi (R) bertemu dengan rakan sejawatnya yang berkunjung ke negara itu, Riyad al-Maliki di Amman, Jordan, pada 23 Mei 2021. Jordan dan Palestin pada hari Ahad meminta untuk memperhebatkan usaha antarabangsa untuk mengakhiri pendudukan Israel di wilayah Palestin, menurut  kepada kenyataan Kementerian Luar Jordan.  (Foto oleh Mohammad Abu Ghosh / Xinhua)

 AMMAN, 23 Mei (Xinhua) - Jordan dan Palestin pada hari Ahad meminta untuk mengintensifkan usaha antarabangsa untuk mengakhiri pendudukan Israel di wilayah Palestin, menurut satu kenyataan oleh Kementerian Luar Jordan.

 Seruan itu dibuat dalam pertemuan antara Menteri Luar Negeri Jordan Ayman Safadi dan rakan sejawatnya yang berkunjung ke negara itu, Riyad al-Maliki di Amman, di mana kedua-duanya mendasarkan perdamaian yang adil di rantau ini untuk menyelesaikan masalah Palestin dan memenuhi semua hak sah Palestin.

 Dalam pertemuan mereka, kedua menteri mendesak koordinasi dan perundingan yang berterusan dalam menggerakkan sikap antarabangsa yang efektif untuk mengakhiri penjajahan dan mencapai perdamaian berdasarkan penyelesaian dua negara sesuai dengan undang-undang antarabangsa dan Inisiatif Damai Arab.

 Safadi menyoroti kejayaan usaha antarabangsa dan serantau dalam menghentikan pencerobohan Israel di Jalur Gaza dan mencapai gencatan senjata.

 Al-Maliki memuji usaha Jordan untuk menghentikan serangan dan pelanggaran Israel terhadap Masjid Al-Aqsa dan Jalur Gaza, peranan Jordan dalam menyokong rakyat Palestin dan hak mereka, dan bantuan kemanusiaan dan perubatannya.  Enditem

Tiada ulasan:

Rayuan Bantuan Untuk Mangsa Banjir Baling

"Sesiapa yang melapangkan kesusahan seseorang Muslim, maka Allah SWT akan melapangkan kesukarannya pada hari kiamat. Sesiapa yang menut...