22 Jun 2021

Ambil Vaksin Atau Masuk Penjara?


Presiden Filipina Rodrigo Dutete telah mengancam untuk menangkap dan menyumbat mereka yang menolak pemberian vaksin Covid-19 ke dalam penjara. 

Beliau membuat ugutan demikian berikutan gelombang pandemik varian delta yang kini mengancam negara itu. 

 "Anda boleh memilih, mendapatkan vaksin atau saya akan menghantar anda ke penjara," kata Duterte dalam satu kenyataannya di Tagalog pada malam Isnin.

 Filipina memulakan program vaksinasi pada bulan Mac tetapi ada laporan menyatakan kehadiran orang ramai rendah, di beberapa pusat vaksinasi di negara tersebut. 

Sebaliknya, ada juga dilaporkan ramai rakyat Filipina bergegas untuk mendapatkan bekalan terhad suntikan vaksin Pfizer  BioNtech.

Duterte juga pernah mengancam untuk menembak orang ramai yang didapati melanggar sekatan pergerakan bagi mengekang penyebaran wabak maut tersebut.  

Sejak ancaman itu, terdapat beberapa kes rakyat negara tersebut yang dibunuh oleh pihak berkuasa, termasuk seorang lelaki tua dan seorang bekas tentera, yang menderita dengan gangguan tekanan pasca trauma.

Daripada 110 juta penduduk, hanya sekitar 1,95 peratus rakyat Filipina yang diberi vaksin sepenuhnya dan menurut laporan lain, 8.4 juta dos vaksin telah diberikan. 

Sekurang-kurangnya 6.2 juta orang telah menerima dos pertama mereka, sementara 2.15 juta orang diberi vaksin sepenuhnya


Tiada ulasan:

Haji : Perpaduan Umat Ke Arah Satu Kiblat

Para jemaah haji yang datang dari seluruh penjuru dunia berhimpun di Tanah Suci Makkah bagi menyahut seruan Nabi Ibrahim AS. Baginda AS dahu...