22 Jun 2021

Ancaman Liputan Vaksin Tinggi?


Oleh : Dr Suhazeli Abdullah

Satu perkembangan baik, jaminan daripada MOSTI bahawa vaksin akan diterima dalam negara kita sebanyak Dua juta dos seminggu mulai bulan julai. Dengan itu, dalam dua bulan lebih sahaja kita boleh capai 80% liputan pemberian vaksin dalam negara

Dengan harapan, jumlah peratusan yang tinggi pemberian vaksin itu akan menyebabkan kes COVID-19 dalam negara kita menurun dan bebanan kes yang serius serta mati juga menjunam turun.

Jadi, mulai September kita sudah pun boleh membuka ruang ekonomi dan sosial dengan lebih bebas seperti mana pelan pemulihan yang telah dikemukakan oleh Perdana Menteri. Itupun kalau kes betul-betul menurun dalam negara sehingga mencecah hanya satu atau dua digit sahaja.

Cuma perkembangan yang kurang baik adalah apabila jaminan liputan vaksinasi itu tinggi, kemungkinan Pilihan Raya Negeri Sarawak akan diteruskan dan tiga lagi PRK yang tertangguh sebelum ini akan di adakan juga.

Tidak mustahil PRU15 juga akan di adakan dalam tempoh yang terdekat kerana suara majoriti di antara kerajaan dan pembangkang itu masih lagi samar.

PRU tidak boleh tidak perlu dilakukan bagi mencari posisi politik yang kukuh di pihak kerajaan bagi menentukan sebaik mungkin hala tuju negara.

Apabila PRU di adakan, di sinilah mengikut pengalaman yang lalu kita akan berdepan balik kenaikan kes seperti PRN Sabah tahun lalu.

Perkembangan yang sedih kerana kita mengharap 𝘃𝗮𝗸𝘀𝗶𝗻. Ya betul kita mengharapkan 𝘃𝗮𝗸𝘀𝗶𝗻 tetapi dengan kemunculan 𝘃𝗮𝗿𝗶𝗮𝗻 baharu yang mempunyai keganasan mencecah kepada 50 - 90%, harapan itu akan menjadi semakin tipis

Andai kata pilihan raya terpaksa diteruskan juga, ianya mestilah mengikuti syarat-syarat ketat bagi mengurangkan seminima mungkin jangkitan di dalam komuniti.

Tiada ulasan:

Haji : Perpaduan Umat Ke Arah Satu Kiblat

Para jemaah haji yang datang dari seluruh penjuru dunia berhimpun di Tanah Suci Makkah bagi menyahut seruan Nabi Ibrahim AS. Baginda AS dahu...