Banyak Negara Mengetatkan Sekatan Menghadapi Varian Delta

Mercu tanda Sydney 'Opera House' lengang kerana 'lock down' 

Banyak negara telah memperketat sekatan mereka untuk mengekang penyebaran varian Delta COVID-19 yang pertama kali dikesan di India. 

Virus itu sangat cepat menular telah dilaporkan di lebih dari 90 negara dan wilayah di seluruh dunia.

"ia mendominasi jangkitan baru yang dicatatkan di Afrika Selatan, penyumbang utama wabak COVID-19 gelombang ketiga negara ini." kata Pengarah Platform Inovasi dan Pengurutan Penyelidikan KwaZulu-Natal, dalam satu taklimat pada Sabtu. 

Afrika Selatan, negara yang paling teruk terjejas, mencatatkan lebih daripada 15,000 kes baru pada hari Ahad termasuk 122 kematian, menjadikan jumlah kes nasional yang disahkan menjadi 1,928,897, menurut data Institut Penyakit Berjangkit Nasional.

 Semasa berucap di televisyen pada hari Ahad, Presiden Cyril Ramaphosa mengatakan bahawa negaranya akan beralih ke Tingkat 4 selama 14 hari dengan langkah-langkah yang ketat untuk menahan kenaikan kes.

 Dari 28 Jun hingga 11 Julai, "semua perhimpunan sama ada di dalam atau di luar rumah dilarang. Ini termasuk perhimpunan agama, politik, budaya dan sosial. Jam malam akan diberlakukan dari jam 9 malam hingga 4 pagi, dan semua pertubuhan yang tidak penting  dekat pukul 8 malam, "katanya.

 Restoran hanya menyediakan makanan bungkus dan tidak membenarkan makan di tempat mereka, kata presiden, untuk mengurangkan tekanan yang diberikan terhadap perkhidmatan hospital oleh insiden kecemasan. 

Minuman berkaitan dengan alkohol, penjualan alkohol dilarang sama sekali  untuk penggunaan di dalam dan di luar premis. 

 Sekolah akan mula ditutup mulai 30 Jun, dan semua sekolah dijangka ditutup pada akhir minggu.

 "Keutamaan kami adalah memutuskan rangkaian penghantaran dengan mengurangkan kontak orang ke orang dan dengan itu membantu meratakan lekukan," kata Ramaphosa. 

 "Langkah-langkah yang sedang kita buat sekarang dirancang untuk memungkinkan kegiatan ekonomi sebanyak mungkin untuk terus berjalan, sambil mengandung penyebaran virus." tambahnya.

Manakala dalam perkembangan yang sama, Kuwait mengumumkan penemuan kes pertama varian Delta COVID-19 pada 14 Jun, juga mengalami peningkatan kes.  

Pada hari Ahad, negara tersebut mencatatkan 1.558 kes COVID-19 baru, menjadikan jumlah di seluruh negara menjadi 351,481, lapor Kementerian Kesihatan Kuwait.

 Juga pada hari Ahad, Kuwait mulai menerapkan keputusan pemerintah yang hanya mengizinkan warga dan penduduk yang divaksinasi untuk mengunjungi pusat membeli-belah, salon, gimnasium, dan restoran di negara ini.

 Minggu lalu, Pengarah umum Perbandaran Kuwait, hmad Al-Manfouhi, mengatakan, angkatan bersenjata negara itu akan bergabung dengan badan-badan negara untuk menghadapi penyebaran coronavirus dan menerapkan keputusan pemerintah untuk menyekat akses ke tempat awam bagi orang yang tidak divaksinasi.

 Al-Manfouhi, yang juga mengetuai jawatankuasa utama untuk menindaklanjuti pelaksanaan langkah-langkah kesihatan, mengatakan bahawa jawatankuasa itu membincangkan pada hari Rabu mekanisme pelaksanaan keputusan pemerintah.

 Jawatankuasa itu memutuskan untuk menggunakan angkatan bersenjata untuk membantu pasukan kesihatan awam melaksanakan keputusan itu, mulai hari Ahad depan, yang merupakan tarikh permulaan untuk menyekat warga dan penduduk yang tidak divaksinasi memasuki restoran, kafe, gim, salun, dan pusat membeli-belah seluas lebih dari 6.000 persegi  meter.

 Al-Manfouhi mengatakan bahawa Kuwait perlu memperhebat pemakaian keperluan kesihatan selama dua bulan ke depan, dengan harapan dapat mencapai kekebalan kawanan dengan meningkatkan peratusan orang yang diberi vaksin.

 Negeri New South Wales yang paling padat penduduk Australia pada hari Sabtu melaporkan peningkatan harian sebanyak 30 kes COVID-19 yang diperoleh secara tempatan, yang semuanya berkaitan dengan kelompok Bondi di timur Sydney.

 Jumlah kes tempatan dalam wabak terbaru di negeri ini mencapai 112 sejak 16 Jun, ketika kes indeks untuk kelompok Bondi - pemandu yang mengangkut kru penerbangan antarabangsa - dilaporkan.  Pemandu tersebut disahkan dijangkiti dengan varian Delta.

 Wilayah Utara (NT) "kini menghadapi ancaman terbesarnya" sejak krisis COVID-19 bermula, Ketua Menteri NT Michael Gunner mengatakan pada hari Ahad, sambil menambah bahawa ibu kotanya Darwin akan memasuki lokap selama 48 jam.

 Penguncian penuh (lock down) berkuatkuasa mulai jam 1:00 petang.  pada hari Ahad di kawasan luar bandar Darwin, Palmerston dan Darwin, berikutan pengesahan empat kes positif COVID-19 baru yang berkaitan dengan seorang pekerja lombong emas yang didapati positif pada malam Jumaat, menurut satu kenyataan oleh pemerintah PB.  

Virus ini boleh menjadi 'strain Delta' yang sangat menular, menurut media Australia.

 Semasa 'lock down' , orang yang tinggal di kawasan ini hanya dibenarkan meninggalkan rumah kerana lima sebab, termasuk rawatan perubatan, barang dan perkhidmatan penting, pekerjaan penting dan sebagainya.  Topeng mesti dipakai jika orang meninggalkan tempat kediaman mereka.

 Negara-negara Aussie yang lain, termasuk negara Australia Barat dan negara Australia Selatan, juga telah menerapkan langkah pencegahan untuk memerangi wabak tersebut.

 Varian Delta, yang awalnya dikenal pasti di India pada bulan Disember 2020, adalah strain coronavirus terpantas dan paling pantas yang akan "memilih" orang yang paling rentan, kata Pertubuhan Kesihatan Sedunia pada 21 Jun. - sumber Xinhua

Ulasan