15 Jun 2021

Mahkamah Mesir Hukum Mati 12 Orang Pemimpin Ikhwan


Mahkamah sivil tertinggi Mesir pada hari Isnin menjatuhkan hukuman mati terhadap 12 anggota Ikhwanul Muslimin, yang mengakhiri perbicaraan  berkaitan dengan pembunuhan besar-besaran oleh pasukan keselamatan pada tahun 2013, menurut sumber kehakiman.

 Keputusan yang tidak boleh dirayu, menjatuhkan hukuman mati kepada kesemua mereka, sementara menunggu persetujuan Presiden Abdel Fattah el-Sisi.  

Mereka termasuk Abdul Rahman Al-Bar, yang biasanya digambarkan sebagai mufti atau sarjana agama terkemuka, Mohamed El-Beltagi, mantan anggota parlimen, dan Osama Yassin, mantan menteri.

Ramai tokoh Ikhwanul Muslimin telah dijatuhi hukuman mati dalam kes-kes lain yang berkaitan dengan kejadian yang berlaku setelah penyingkiran presiden Ikhwanul Mohamed Morsi oleh tentera pada tahun 2013, tetapi Mahkamah Kasasi memerintahkan pembicaraan semula.

 Berikutan pemecatan Morsi pada bulan Julai 2013,  penyokong Ikhwanul Muslimin mengadakan demonstrasi besar-besaran di Dataran Rabaa Al-Adawiya di timur Keherah.

 Pada bulan berikutnya, pasukan keselamatan menyerbu dataran dan membunuh sekitar 800 orang dalam satu hari.

 Pihak berkuasa mengatakan pada masa itu bahawa penunjuk perasaan bersenjata dan penyebaran secara paksa adalah langkah penting untuk "melawan keganasan".

Tiada ulasan:

Guru PASTI As-Salam Dinobatkan Dua Anugerah

MARANG- Guru PASTI As-Salam, Padang Midin, Cikgu Nora Abdul Jalil, 55 telah berjaya mengharumkan PASTI Terengganu apabila dinobatkan sebagai...